Как да имаме хармонична връзка?

двойка, отношения, той и тя, любов

? Какво по-прекрасно от хармонията в отношенията! Синхрон, който се изгражда, развива и съхранява през годините. Да имаме спокойствието, че сме с партньор, който може да не знае правилния път, но винаги ще взема адекватните решения. Също, ще прави нужните стъпки. А ние ще му дадем правото понякога да прави грешки, или не толкова правилни, според представите ни избори. И да му отдаваме своето внимание, насърчение и любов! С ясното осъзнаване, че силата е в единността, а не в противоборството.

? Масово се шири мнението, че мъжете са безотговорни, а жените меркантилни. Дали, обаче, това не е просто негативна мантра, която се случва, защото твърде дълго сме живели с нея в полето си?

Познавам много мъже, които са готови да поемат отговорност във всяка ситуация и го правят. Но не по принуда, а защото това е в самата същност на мъжа – да има силата да стои зад действията си и да прави обмислени ходове. Това не означава, че дамите могат да си позволят да бъдат безотговорни в поведението си!

Всеки от нас е подчинен на закона за причинно-следствената връзка. Затова логично носи бремето на собствените си постъпки или бездействия. Не като наказание, а като съвсем естественото проявление на принципа.

отношения, радост, щастие
снимка-alexander-krivitskiy-unsplash

Какви са очакванията от мъжете?


? Познавам и много жени, които не са меркантилни, но те често са в другата полярност. Желаят да докажат, че са независими, че нямат нужда някой да им плаща каквото и да е. Да е ясно, че са супер способни и могат да изкарват дори повече, че са нещо повече! Те живеят с тази мисъл, дори да не го изразяват гласно. Но също не са щастливи, защото потискат основната функция на мъжа – да се грижи за материалната сигурност! И не само – да дава спокойствието от това, че ще има дом за партньора му, децата, внуците.

Също – да гарантира, че ще има храна на масата и дори днес да е изработил 5 лв, те ще бъдат споделени със семейството му.

Доколкото може, да е отговорен за стабилността и защитата в едни отношения.

Не по-малко важно – да има добър обществен статус

Да се грижи за благосъстоянието, за израстването, за един по-интересен и пълноценен живот, а не такъв, превърнат само в борба за оцеляване.

Каква тогава е ролята на жената?

Жената от своя страна е необходимо да внесе красота, вдъхновение, ласкавост, нежност, енергия.

Да зареди с очарование, обич, интерес, съчувствие, сетивни наслади, внимание, споделена тишина и т.н. И тя може да бъде муза за мъжа!

Независимо от това дали е избрала да се грижи за дома, за себе си или да израства и професионално, да има отлични доходи.

Важното е да не забравя, че няма нужда да се доказва, за да бъде обичана и ценена, няма нужда да демонстрира издръжливост, воля, упорство, способности.

Необходимо е да прави това, което е избрала, но за удоволствие, защото импонира на дейната душевност, ценности, възгледи, желания, дарби. Защото така може да прояви творчество, да изрази своята вътрешна естетика, да създаде пълноценни контакти и приятелства, благоприятна среда.

Как “аз и ти” става “ние”?


? Може би балансът в отношенията е в пряка зависимост от баланса на всеки в семейството, но не децата и роднините, а мъжът и жената са ядрото. И то трябва да бъде здраво. За да изгради около себе си силно поле.Защото какъвто ролеви модел на общуване се създаде в двойката, такъв ще бъде и в тяхното обкръжение – родители, деца, приятели, колеги, съседи. Всяка вложена в нас програма води до конкретни резултати. И ако садим плевели, не можем да очакваме от тях да поникнат рози, колкото и грижи да полагаме, колкото и да ги подхранваме. Средата само отразява и засилва моделите, вкоренени в психиката ни.

отношения, любов, хармония
снимка, благодарение на_kaboompics

Коучинг или кои са важните въпроси?

❓Състезаваме ли се в една връзка, или се мотивираме взаимно?
❓Опитваме ли се да наложим принципите си и волята си, или даваме свободата на другия да живее според своите възприятия?
❓Държим ли другия в зависимост – ако ти…, то аз…?
❓Допускаме ли отношенията ни да не се развиват чрез любовта, която ни е свързала, а да приличат повече на бизнес или приятелски такива?

? Може би хармонията е в това да постигнем будност, уравновесеност, мир, чистота, израстване, смирение, вярност и т.н. Сами за себе си и да бъдем проявление на любовта, вместо да проектираме, търсим и изискваме всичко това като следствие в личните си отношения с любимия човек.

И в следването на заложените априори в нас функции – мъжът да води, а жената да следва. За първото се иска зрялост, мъдрост, отговорност, кураж, бдителност, за второто доверие, отдаденост, почит, емоционална подкрепа…

❓Вие какво мислите по темата?
❓Имате ли примери за подобни хармонични отношения?
❓Знате ли кои са 7-те фактора за пълноценна връзка?


автор: Милена Белчева – Вашият имидж консултант ©

ИМИДЖ СТИЛ ПРОСПЕРИТЕТ

заглавно изображение с нетърговска цел-halayalex freepik

Leave a Reply