Домът – като тайнство и изповед

имидж и дом, организация, цветове, десени, декорация

Интервю

Имиджът е цялостната представа за човек, включваща неговите вътрешни процеси и външни проявления. До голяма степен този образ е свързан и с нашето позициониране в пространството, в околната среда, както и социалното ни обкръжение – приятелски кръг, бизнес колектив, семейство.

Дори без да познаваме отблизо дадена личност, можем да съдим за нея по следите, които оставя. Да я оценим по организацията на нейния микро свят – по подредбата и съдържанието на дамската чанта, например, разпределението на вещите в офиса, по избора на форми, цветове и материи в дома. Тази получена информация показва каква е природата на човека, какви са неговите предпочитания и стил на живот.

Водена от желанието си да бъда максимално полезна на своите последователи и клиенти, поканих в настоящото интервю една очарователна млада дама, любяща майка и великолепен събеседник – Ивелина Иванова – интериорен дизайнер и собственик на студио iDesign във Варна.

Уют и хармония

Здравей, Ивелина, за мен, като имидж специалист и като човек с подчертан интерес към дизайна – и модния, и интериорния, е истинско удоволствие да представя твоята работа личностни умения и опит. Благодаря за възможността да се включиш в моя проект и да предоставим на читателите ценна информация и препоръки относно проектирането и изграждането на средата, в която битуваме.

Обикновено, при избора на мебели и аксесоари, хората взимат под внимание четири фактора – функционалност, ергономичност, визия и финансови параметри. Какви са твоите впечатления и какво би допълнила за масовата потребителска култура и навици?

-Освен всичко изброено по-горе, за мен е важно в пространството да присъства и изкуство. Залагам в проектите си творби на реални автори, за да стимулирам хората да ги пожелаят в домовете си. Опитвам се да ги науча да ценят изкуството и да го подбират не само цветово, а така че да има смисъл за тях самите. Смятам, че ако сме заобиколени  със смисъл (нашият), ще бъдем по-щастливи. А и пространството придобива друг характер…

В кои случаи, при ремонт и обзавеждане, препоръчваш съвместна работа с интериорен дизайнер? Какви са ползите при консултацията с професионалист?

-Винаги при ремонт и обзавеждане има колебания, особено ако обитателите на жилището са повече от един. Всеки има свое светоусещане и не разбира това на отсрещния, така се създават конфликти и дори в един момент процесът на промяна се превръща в тежест. Моята работа се състои не само в подбор на подходящи форми, мебели и нюанси, а в това да синхронизирам възприятията на всички обитатели и да направя балансирана среда за всеки един от тях.

Изборът на продукти на пазара също е много голям и объркващ, ако присъства и по-горе описаното разногласие между хората настава хаос. Професионалистът в областта би помогнал да се избегне този хаос и да остане само насладата от промяната.

Какъв вид пространства най-често са обект на твоите проекти и с какви са свързани личните ти предпочитания при реновиране/цялостното обзавеждане – детски стаи, спални, веранди, корпоративни сгради?

-Най-често проектирам домашни пространства, цялостно, частично… Те са ми и любими. Обичам да изградя най-личното място което човек обитава. Вкъщи сме себе си, по всякакъв начин, без „маски“, без притеснения…такива каквито сме и е Жизнено важно да се чувстваме добре.

Какви най-често са реакциите на клиентите, след като финализирате даден процес и видят резултата от твоя талант, компетенция и естетически усет? Какво споделят?

-Благодарност, удовлетворение и вълнение.

един от последните проекти на студиото

Клиенти и предизвикателства

Лесно ли се доверяват хората, с които работиш, на твоето разбиране за удобство и подходящи нюанси или робуват на техните изградени стереотипи? Имала ли си случаи, в които клиентите категорично да не желаят да направят дадена промяна, но в последствие да са удивени от разликата и да се спрат на твоето предложение?

-Винаги се съобразявам с виждането на клиента и когато го пречупя през моята призма, нещата се получават.

Но съм имала и случаи на упорство. Когато съм сигурна, че представите на клиента няма да му харесат в действителност,  успоредно с разпределението което той иска, представям и мое предложение…тогава най-често окончателния избор е второто.

Сподели за тези, които още не са имали възможността да се спрат на експерт в областта и да имат оптимални съвместни резултати, какви са въпросите, които дискутирате при първата си консултация? С какво конкретно трябва да са наясно преди срещата?

-Обсъждаме характеристиките на помещенията, които ще се проектират, специфики, с които трябва да се съобразим. Дискотираме стилове, цветови предпочитания. Изслушвам внимателно всяка една подробност и желание. Изисквам  да се посочат случайно избрани снимки на интериори, за да се ориентирам за  желания краен резултат.

Анализирайки цялата събрана информация – изграждам възможно най-адекватната среда съобразена с възприятията на своите обитатели.

спален интериор, част от реализиран проект за цялостно оформление

Личният поглед

Как е обзаведен твоя дом, на какви цветове и стил си заложила, за да чувства семейството ти максимално комфортно и какви бяха насоките и мотивите ти при избора на оборудване, обзавеждане и декорация?

-Моят дом е с модерно излъчване. Цветово – често се променя. За вкъщи почти никога не проектирам – направо действам. Обичам да внасям свежест в средата си като пренареждам мебелите и променям цветовете. Има и огромно присъствие на изкуство в дома ми. Декоративните елементи също са важни за мен. Мисля, че всички малки и големи предмети които ни заобикалят влияят на емоциите ни, затова е важно да им обръщаме специално внимание.

Какви са настоящите тенденции в твоята сфера на дейност – еклектика или ясно дефинирани стилове? Минимализъм или по-пищна, по-артистична и бохемска визия?

Обикновено модните тенденции се изразяват във формите (по-заоблени, по-прави) и цветовете, всичко останало е много относително. Всеки един стил може да бъде съобразен с  тенденциите. Най-важното е човек да се чувства комфортно в средата си и тя да отговаря на неговото светоусещане.

Виждаш ли сходства между въздействието от външния облик и поведение на клиентите и от техните домове, когато ги посетиш? Имала ли си в практиката си озадачаващи ситуации  – примерно много претенциозен, небрежен, неестетично изглеждащ човек, който обаче да живее в много изящно декориран и елегатно, класно изглеждащ дом?

-По моите наблюдения човек изглежда и живее така както разбира живота. Личното му излъчване е аналогично с излъчването на средата му.

Ролята на професионалиста

Какви качества и умения трябва да притежава един интериорен дизайнер, за се радва на оптимални резултати и многобройни доволни клиенти?

– Търпение – за да изслучва всяка една гледна точка

– Да бъде добър психолог – за да разбира виждането на клиентите си

– Творчески поглед  – за да съумее да събере най-подходящата композиция в дадена ситуация

– Смелост – за да представи и защити идеите си

– Технически познания – за да възпроизведе максимално реално тези идеи

– Практически опит – за да бъде реаличстично осъществяването на даден проект

– Човечност – важно качество за всеки  независимо от професията, защото първо сме Човеци, после професионалисти!

Домът е неизменна част от нашия имидж. Благодаря на Ивелина Иванова за интересните и откровени отговори! Пожелавам на нея и семейството ѝ отличен тонус, хармония и просперитет!

снимки: личен архив – Ивелина Иванова, заглавна снимка с илюстративен характер-alexandra-gorn-unsplash.com

интервю: Милена Белчева © Имидж Стил Просперитет 

One Reply to “Домът – като тайнство и изповед”

Leave a Reply