топ модни тенденции 2022 – 2023

модни тенденции

Здравейте, стилни читатели!

Знаем, че модата е подчинена на предвидима цикличност, но всяка година дизайнерите се опитват да въведат нови решения и комбинации, с които да провокират интереса на потребителите. Предлагам да разгледаме какви са теченията, които ще се влеят в морето от предлагани стоки и услуги през следващите няколко сезона, за да имате навременна информация и да планирате успешно промените в своята визия и гардероб.

Триумфираща женственост

Тематичният обхват в тази интустрия за 2022-23-та е разнообразен, но в много дизайнерските решения, като тези на Jil Sander, Valentino, Hermès, се залага на манифестиращата женственост. В колекциите се предават внушения и асоцииции като въздушност, гъвкавост, уязвимост, безкрайност, движение. На емоционален план, фокусът е върху щастието, оптимизма и мотивацията.

По отношение на материите, навлиза употребата на рециклиран текстил, целулозни натурални фибри от ананас и банан, както и тъкани с над 30% био базиран полимерен микс – като захарна тръстика, царевица и др. Корейски и тайвански производители вече представят и 100% био разградими материи. Актуални ще бъдат филцът и еко-преждите. За есенно-зимния период фактурите носят усещане за уют, удобство, нежност, топлина.

Флорални и животински принтове

Принтовете за следващите две години не представляват голяма изненада, но дават възможности за интересни комбинации. Хит са 3D оптичните геометрични илюзии и лабиринти в стил pop art. Природната красота е изразена чрез стилизирани цветя с ориенталски винтидж форми, цъфнали клонки в инверсен принт, палмови листа, декоративни розички и др. Ако тази визия не Ви допада, може да изберете десени с онагледяващи графики на мозайка, тези с мраморна шарка, или абстрактни геометрични форми. Разнообразието не се изчерпва само с това! Завръща се модата на вестникарските принтове, лозунгите, а също и на райетата.

В стилово отношение са особено актуални съвремените разработки с арт деко орнаменти. Някои от моделиерите правят реверанс към 60-те и 70-те години на 20-ти век, като избират за колекциите си платове с шарки на цветя и птици, вдъхновени от руските фолклорни традиции.                  

Вдъхновяващ колорит

Цветовете са преобладаващо ярки, на принципа на допълването или контраста (черно-бели, лилаво-тюркоазени, оранжево-цикламени, или съчетаващи класическо тъмно синьо, кафяво и бяло), но отново привличащи вниманието. При пастелните вариации ще се радваме на светъл корал, светло топло жълто, верде зелено, маслено зелено.

Връхното облекло се развива в няколко направления, но почетното място е за силно изчистения силует, с подчертано женствени детайли.

снимка – личен архив Имидж Стил Просперитет

В есенно-зимните колекции за 2022-ра е заложено на вишнево-кафявото, цветът на морска пяна, сребристо синьото, зелено-лайм (Kenzo) и верде (Zara). За следващия студен сезон през 2023-та, вижданията на дизайнерите са за облекла в опушено кафяво, корал, пастелно виолетово, сиво-зелено, маслинено зелено, както и манго. В доклада на диктатора Pantone цветовете са както успокояващи, така и жизнерадостни. За акценти в облеклото и интериора са избрани пастелните варианти на светло синьо и пудра. Но коралово розовото е фаворит.

Динамика в силуетите

Разработките на кройките също следват тенденциите, като там виждаме акцентираната талия, over size рамене, обем в лактите и т.н. Предпочитанията на моделиерите са към двуредни модели с ниска талия, също и удължени силуети, както при мантата и шлиферите, например.

Учудващо, или не – неоспоримо е завръщането на чарлстон моделите панталони, както и на крачолите с прорез, оформен с декоративен шев. Преди да хукнете към магазините, или да се отдадете на елекронно пазаруване, имайте предвид, че този силует отива на малцина.

При бельото новост са пачуърк моделите. Текстилните студия създават материи и десени, предоставящи усещане за деликатност и романтика. Коприната отново е на мода.

“Дяволът е в детайла”

Детайлите са не по-малко значими, а понякога тяхната роля е водеща. Не пренебрегвайте тенденцията да носите палта, якета и сака с едри копчета и двойни капаци, с огромни външни джобове с декоративен шев, както и текстилни колани с дискретна геометрична тока. Още един интересен акцент е подгъв на дрехата с контрастен цвят конец. Чест избор са и обемните апликации от букле и тези, напомнящи тапицерия. През 2023-та ще ни заслепяват и ярките скъпоценни камъни, пришити към дрехи и аксесоари, също и изделия плетени на една кука със златни нишки. Накратко – блясък, пищност и изящество.

Декорациите са предимно върху ризи, топове, блузи. Какво ще привлича вниманието следващите няколко сезона? Елегантни 3D бродерии на билки, момини сълзи, хербарии с бродирани описания, вази с маргаритки и др., най-често позиционирани на джобовете и бието на дрехата.

Мъже в черно?

Мъжете спокойно могат да изберат памучно сако с три копчета, ако искат да бъдат модерни и изискани. Цветовете биват изместени от черното, което смело превзема модния подиум. При моделите се наблюдава завръщане на пуловерите без ръкав, оголените рамете са акцент в колекциите на Riccardo Tisci, Erdem, Armani…Идва време и на жилетката, особено плетената, като връхно облекло. Тя може да се носи чак до късна пролет, когато ще настъпи модата на шортите, удължените широки ризи и мъжките туники, каквито са решенията на Rick Owens, Burberry, Fendi. Приятен факт е и наличието на дрехи в цветовете на дъгата. Но повече за модата през топлите месеци – догодина.

Геометрия за деца

В детската мода навлиза минимализмът. Цветът за есенно-зимния сезон е натурално кафяв, допълнен от наситени тонове синьо, зелено, жълто и червено. Десените са предимно геометрични – линии, кубове, правоъгълници. В декорациите отново се забелязват разнообразни бродерии, както и съшити към дрехата аксесоари – шапки, шалове, яки. Силуетите на дрехите са свободни, позволяващи динамика.

С поглед напред

Предвид интензивните промени в световен мащаб, дизайнерските ателиета възраждат идеята за облекла по поръчка, вместо готови решения. Наблюдаваме фокус върху идентичността и практичността. Разбира се, добре е да следваме препоръките, съобразно нашия стил на живот и цветотип.

За най-любопитните, споделям, че на специализираното изложение Preière Vision тази година на 17-ти октомври с Гран при журито удостои британския дизайнер Ifeanyi Okwuadi. Ще следим какви изненади предстоят по отношение на модата и на предстоящото издание на Première Vision Paris, което ще се проведе от 8 до 10 февруари 2022 г. в Paris Nord Villepinte. До тогава нека пренастройваме сетивата си за красотата на текущия сезон, да ревизираме гардероба си, да подобрим стила си на живот и намерим нови източници на вдъхновение и забавление.

Вероятно тази публикация Ви е вдъхновила да развиете своя “Стил за милиони” или искате да зарадвате Ваш близък, който има нужда от освежаваща промяна в живота?

визия и текст:  © Милена Белчева – Вашият имидж консултант
Имидж Стил Просперитет

фотокредит палитра – мрежата само с илюстративна, нетърговска цел, заглавно изображение – pikrepo.com

One Reply to “топ модни тенденции 2022 – 2023”

Comments are closed.