пътят ми на имидж консултант

?.За тези, на които им е любопитно защо и как съм избрала именно модата, дизайна и стила, ще разкажа за част от пътя ми от най-ранна детска възраст до момента. Уверена съм, че споделените щрихи, ще вдъхновят и Вас да следвате компаса на сърцето си. Спестявам всички огромни изпитания, през които паралено съм преминала, но знаем, че те са част от нашето израстване и развитие.

Изкуството като спасителна лодка

Темата за призванието много силно ми резонира, затова и една от консултациите ми е посветена на откриването на Вашия вътрешен път и мисия. Защото е важно да насочвате енергията си право в целта и да не отлагате правото си да бъдете щастливи.

Рисуването, модата и писането винаги са били паралелно неизменна част от живота ми и единственото предизвикателство е било как да ги съчетая. На по-късен етап се появяваха и театрални превъплъщения, ангажименти като водещ на културни събития, представяне на автори и т.н. Но ключовата дума, около която гравитира моето вдъхновение и изяви, винаги е била “изкуство”. Вроденият ми естетически усет ме е водил мъдро и увличащо през света на сътвореното и имагинерното. Вълнението да потънеш в нечий непознат свят, или да представиш такъв на околните, ми е давало нуждата доза енергия и мотивация да продължа да се развивам именно в тази посока.

Да живееш хармонично и артистично…

Красотата като начин на живот

Повечето момиченца обичат да носят красиви рокли и да позират, да преоткриват и изразяват своя интересен и пъстър вътрешен свят. Макар да бях буйно дете и да предпочитах компанията на момченцата за разговори и белѝ, част от мен се нуждаеше от нежността, романтиката и изяществото на друг, кукленски, приказен свят, пълен с какви ли не женски съкровищагримове, брошки, гривни, шнолички, мини чашки за кафе с тематичен рисунък, модни списания и каталози, шишенца с благоуханни парфюми, копринени шалове…

Обичах да спортувам, татко ме наричаше “чеклемѐ, а познати ме снабдяваха с броеве на в-к “Старт” и всичко в областта на художествената гимнастика, от която съм покорена. Никога не съм имала слабичка фигура, но поддръжането на отличен тонус с движение, бе неотменима част от дните ми, заедно с четенето на книги и упражнения за усъвършенстване.

В свободното време обичах да разглеждам стари фотографии и понякога да снимам или моделствам. Бях втори курс студентка, когато по настояване на баба, най-после се записах на по-продължителен курс за манекени и фотомодели.

Беше едно от най-добрите ми решения, тъй като освен няколко ценни приятелства и до днес, ми даде интересни преживявания – чрез уроците по козметика, грим и сценично поведение на Дафинка Данаилова, насталенията на актрисата Нели Вълканова, полезните медитации и визуализации на Валя Антонова и т.н. На курсови модни тематични ревюта, както и на представяне на дипломната си работа, също влизах в тази роля.

И до днес съм канена като лице за различни проекти и винаги откликвам с радост. Пред моделска тогава кариера, обаче, избрах това да бъда млада майка и за мен това е най-достойната и красива професия.

Когато и душата е красива, успява да заслепи светския грим

Магията на сцената

Третото ми желание за образование, след модния дизайн и журналистиката, бе актьорско майсторство, за което нямах възможност, тъй като бе специалност, изискваща преместване в столицата. Случайно или не, в родилния дом, персоналът веднага ми даде прякор “Артистката”. Бяха впечатлени от реквизита, който носех, сценичните приготовления, за да вляза бляскаво да раждам, бликащите емоции и чувство за хумор, дори ме накараха въпреки болките да давам и интервю за телевизионен репортаж.

Играла съм в различни драматизации в детската градина и училище, например “Косе Босе”, но най-вълнуваща бе ролята ми на Козет от “Клетниците” за годишнина на ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” – Варна, с режисьор – великолепната Анна Македонска. А за годишнината на галерия Арт Маркони, през 2014-та, изиграхме с колеги по перо, двукратно, по покана на покойния Сергей Сергеев, постановка “Вещицата” по А.П.Чехов.

През 2018-та се включих като статист в българския сериал “Господин Х и морето”. В професионален план, шест години съм работила като асистент мениджър на корпоративни, музикални и театрални продукции, предимно свързани с дейността на Миро от “Каризма” и актьора Христо Шопов.

Артистични превъплъщения

Дизайн на живота и модата

Другата ми баба Мика бе моделиер-шивач и прекарвах всички ваканции при нея. Това бе фантастичен, привлекателен свят, пълен с кройки, копчета, бродерии, плетива, скици, тетрадки с размери и идеи за клиенти…Понякога имах удоволствието те да приемат мои предложения дизайни, по които да си ушият дрехи.

Един от първите такива случаи бе модел на гащеризон, за който бях вдъхновена от дръзкия избор на плат с десен на балони, избран от една учителка в с.Спасово – Ивелина. Разбира се, тогава още не разбирах от кройки и се наложиха леки корекции в движение.

В ученическия период винаги съм носила дрехи по мои модели, отново благодарение на изключително сръчната ми баба, която единствено не успя да ме запали по плетенето на една кука.

Специалността “Дизайн на облекло и мода”, бе обявена два дни преди изпита ми за Международен туризъм и веднага зарязах две годишното учене, за да тръгна отново на уроци по рисуване пред 1995-та. Дипломирах се с 2 разработени теми – за историята на чадъра и облекла за бременни, на база техните психични типажи и темпераменти. Беше необичайно и новаторско за времето си, но за радост уважиха труда ми.

През годините съм проектирала и изработвала рокли, ластици за коса, бутикови коледни ботуши – първите във Варна, вратовръзки, рисуван текстил и др. Умението да познавам процеса от идеята до реализацията, съобразно всички специфики на клиента, е от ключова важност при работата ми и като стилист, имидж консултант.

Радвам се на запазените рисунки с модели, една от която е от 3-4 годишната ми възраст

Нарисувай ми щастие

Дизайнът и модата са наистина най-голямата ми страст, но никога не съм се ограничавала само до скицирането на облекла, аксесоари и концепции за интересни, иновативни визии.

Признателна съм на моите учители в света на изобразителното изкуство – акад. Радко Мурзов, Галина Костадинова, Цветана Векова, Милица Баръмова, проф.Тодор Тачев, Владимир Иванов, за вдъхновението от Пламена Рачева, покойния Тодор Петров и др. Последните години предпочитам експериментите с графики върху ръчно правена хартия и тези с горещ восък, рисуване на пясък и др.

Между Словото и Тишината

Дядо ми Петър, който също има много писателски опити, светла му памет, имаше приятел, мой адаш, който при всяка наша среща заявяваше “Ти трябва да станеш журналистка!”. Твърдеше, че съм родена за събития и интервюта с хора, тъй като от първите дни в детската градина, може би до към тринадесетата си година, разпитвах всеки пътуващ в автобуса и създавах безброй опознавателни контакти,

Бях карала курсове по риторика в ученическите години. Паралелно с уроците по рисуване, посещавах обученията и в литеатурна школа “Прибой” с ръководител Венета Мандева. Но академичното образование дава друга база и възможности. Е, в началото на новото хилядолетие, сбъднах и това предизвикатество – мечта, свързано с медийния свят.

Автор съм на две поетични книги – “Ванилно небе” 2007 и “Етюд за притихване” 2015. Носител съм на много национални литератури награди. Пиша песни, предговори, рецензии, анонси и отзиви за културни събития, представяла съм различни автори и т.н. Едни от любимите ми интервюта са за авторските ми проекти “Призвание и признание” © и “Модна визитка” ©, ще се радвам да представя и Вас.

Словото е смисъл, светлина, сбъднатост, сила, споделеност…

Единство и споделеност

Да бъда гост, автор и водещ на различни събития в сферата на изкуство, просвета и култура, бе съвсем естествено продължение на развитието ми и съм благодарна за поканите и доверието. Имам и 13 издания на поредица събития “Поетично кафене”, които се радваха на прекрасни гостуващи автори и тематична музикално-артистична програма.

След 10 години, посветени на каузата “Арт клуб МонограМ”, реших да пренасоча енергията си предимно към основното ми занимание като консултант, вече и официално.

колаж – архив М.Б.-творчески срещи и участия

Добрият имидж – винаги на мода

Извън консултите на живо и online, съм автор и водещ на следните проведени обучения и практикуми:

⚜️Красота, комуникация, интелект⚜️ 2019

⚜️Политика на управлението ⚜️ 2019

⚜️Детокс на душата⚜️ 2019

⚜️Дрескод “Щастие” ⚜️ 2022

Словото е сила, смисъл, смелост, светлина, стойност, свързаност. Нека чрез него достигнем пълна осъзнатост, хармония и пълнота.

Палитрата на необята

Признавам, че съм почти обсебена от цветовете и тяхното въздействие върху нашата психика и физически тонус. Освен десетките прочетени книги и авторски разработки по темата, преминах и през класовете на български и английски специалисти. Благодаря на преподавателите и от руските школи, на които се доверявам вече толкова години за поддържащи обучения, свързани с моята професия и личностно развитие! Със сигурност тепърва, заедно с хората, които консултирам, ще разкриваме още удивителни възможности и приложения на колористиката и цвето и арттерапията.

Цветотоперапията – един необятен свят

Силата на холистичния подход

Преминала съм през безброй съсипващи кризи от различно естество, които се оказаха и най-добрият трамплин за душата към преоткриване на истините и смисъла, които търси. Понякога наистина “и сам воинът е воин”, но има моменти, през които е добре да имаш външната опора на хора, които ти резонират като ниво на възприемчивост, разбиране, ценности…Убедена съм, че нито една от изминалите презентационни и обучителни срещи не е случайна и има свой съществен принос в моя живот и в личен, и в професионален план.

Продължавам да поддържам своите женственост, елегантност, интелект, вяра, предприемачески дух, морални качества. Към изброените в колажа имена добавям и приноса на Георги и Зори от Менторинг Клуб – 2009 година, Лиз Бурбо, Благовест Петров, Л.Николов, Неви Коева, Теди Димитрова, Ивелина Стойкова, Ники Петканов. Също и на Теодора Енева и Емилиян Енев от Онлайн обучителна програма по предприемачество за жени, която изкарах през 2021-ва. В консултите и обученията, които правя, спазвам холистичния подход, защото вярвам, че всяко парченце има определена и неизменна роля в целия пъзел. Изграждането на имидж не е просто следване на личната или обществено наложена суета и стандарти, а фокусиран процес на опознаване, приемане, пресътворение, обновление.

Нека бъдем вдъхновени от красотата неизменно и да внасяме личен стил в това, което правим!

Емоциите като ресурс

След пандемията продължих с обучителните програми с пълна сила. Благодаря на BLC за успешната менторска програма и стойностните запознанства. Сърцето на програмата, която избрах е д-р Антонина Кардашева, д.пс.н., Основател и Изпълнителен директор на Фондация за развитие на Емоционалната интелигентност. Признателна съм за изключителната ѝ прозорливост, находчивост, балансираност, искреност. Научих много и прилагам наставленията с отговорност и осъзнатост. Запознах се с доста различен и интригуващ подход на работа, който дава оптимални резултати. Добавих нови инструменти за още по-ефективно и пълноценно консултиране.

Колаж обучения и церемония по връчване на сертификати – София, програма януари-юни 2021

Учение с вдъхновение

След връщането ми от столицата и официалното пускане на сайта ми – imagemaker.bg, веднага започнах следващото бизнес обучение, което надгради неформалното ми образование по “Маркетинг и мениджмънт”.

Сър Галин Димитров е феноменален преподавател, истинска стихия и безценен събеседник. В програмата преоткрих красиви приятелства и създадох нови – с удивително умни, талантливи и успешни личности. Благодаря на всички за споделените идеи и опит, за искрената сърдечност и проницателност.

колаж с кадри от обученията и защитата на бизнес проеките в Икономически университет – Варна

Обучение “Личен имидж и бранд”

С огромна признателност към г-жа Йордана Димитрова за нейната всеотдайност, прецизност, споделен опит и изискани събития. Щастлива съм, че преминах програмата ⚜️ Код ВЕЛИКОЛЕПНА Пролет 2022 ⚜️ и мастър-класовете за:
⚜️Външен вид и красота
⚜️Интелект и знания
⚜️Маниери и жестове
⚜️Походка и осанка
⚜️Говор и комуникация
⚜️Навици и интереси
⚜️Имидж и репутация
⚜️Обкръжение и социален кръг

Препоръчвам ги от сърце! Удовлетворена съм, че приключих с поредното предизвикателтво, за да се радвате на все по-добри, интересни и пълноценни консултации! Знанието има смисъл само когато е осъзнато, приложено и споделено.

Колаж с кадри от официална церемония връчване сертификати “Личен Имидж и Бранд” – София 2К22

Всеки ден се убеждавам, че отдадените енергия, време и средства са били необходима и ценна инвестиция. И както обичам да казвам – нека пътят продължи, а силите – стигнат. Вярвам, че ще е така, тъй като и аз, и клиентите ми знаем с какво въодушевление се отдавам и “горя” в тази любима и толкова интересна сфера.

След електронните книги за тенденциите и детокс на гардероба, последните години съм се посветила и на поредното стойностно книжно издание, което вярвам, че ще представи най-всеобхватно, но и синтезирано за Вас знанията и опита ми до момента. Следвам своята максима ⚜️”Добрият имидж – винаги на мода” © ⚜️ и се вълнувам за следващите ни вдъхновени срещи!

Милена Белчева – Вашият имидж консултант⚜️Имидж Стил Просперитет ©⚜️