първи гост в нов проект

интервю

Чест и удоволствие бе да бъда първи гост в най-новия проект на Николай Шербетов – основател на редица ефективни програми за личностно развитие. Като изключим техническите неизправности и изпитания, все пак успяхме да реализираме записа, въпреки ретроградния Меркурий. За тези, които предпочитат да четат, предоставям свалени от записа въпросите и темите, които дискутирахме.

Приех сутрешноно предизвикателство да бъда първи гост в новото talk show

Н.Ш: Здравейте, аз съм Николай Шербетов и съм създател на групата “Осъзнат, качествен и успешен живот”. Наскоро основахме група-работилница за взаимопомощ, подкрепа и растеж.  Последните месеци съм отдаден на идеята да създам ток-шоута, в които да срещаме хората, нашата група и общество, които подпомагат за развитието на идеята. Мой гост на най-новия ми проект е Милена Белчева – професионален консултант по имидж и стил. Как избира тази посока на нейните услуги и с какво са полезни за хората ще разберете сега. Може ли да се представиш с няколко думи на хората?

М.Б.: Здравей, Ники, благодаря за поканата да бъда твой първи гост в това интересно начинание и добре дошли в твоя канал и на всички зрители, които ще отделят време да ни гледат. Радвам се, че може да осъществим тази връзка. Идеята ти да създадеш това общество за качествен и осъзнат живот, в което да привлечеш повече млади хора, с желание да се разиват и надграждат в избраната от тях посока, е наистина прекрасна и я приветствам.

Аз, както каза, от своя страна, като имидж консултант, участвам в този процес чрез тематични консулации и практики, като помагам на прекрасни хора да изглеждат и да се чувстват още по-прекрасно. Чрез силата на личния стил, бранд, призвание и творчески потенциал. 

Първи професионални стъпки

Моят професионален път започна с вроденото чувство за естетика и хармония, тъй като съм отраснала в артистична среда. С бонус – баба моделиер-шивач, която изпълняваше всичките ми желания за нестандартна визия по мои модели. Това – в периода на соца, през които имаше основно конфекция, недостатъчно неадекватни стоки в магазините и ниско качество на платовете.

В началото на прехода ходех с очила ленънки, първите, които внесоха в България, със седем- осми панталон, за който много ме подиграваха, но скоро бе хит, с овърсайз дрехи, които тогава също не бяха още възприемани. И така винаги съм предчувствала и предвиждала тенденциите, но предпочитам да създавам свои, а не да следвам наложените от модната индустрия.

От дете рисувам, предимно модни скици, така че това бе някакъв естествен процес. Изборът ми да се развивам в тази сфера е напълно съзнателен и резултат от желанието ми да изразя и надградя талантите и потенциала, които имам. В деня преди изпита по международен туризъм, обявиха за първи път в България обявиха такава специалност с модна насоченост и въпреки отличната подготовка погледните класове, веднага насочих енергията си към нови художествени уроци и усъвършенстване, за да последвам и сърцето, и дарбите си. Бакалавър по моден дизайн съм, преподавател по изобразително изкуство и квалифициран журналист.

Осъзнат избор и призвание

Н.Ш: Кое те запали да станеш консултант по имидж и стил?

М.Б.: Може би това, че когато погледнех един човек, веднага, автоматично в моята представа се пораждаха неща, които могат да бъдат подобрени в него. И с годините осъзнавах ролята на създаването на оптимален имидж. Изграждането на пълноценен и хармоничен образ е важно. като е неизменна част от целия ни комуникационен и житейски процес, тъй като ние сме социални субекти и имаме нужда да бъдем възприети в и от съответната среда. Първото впечатление е решаващо и определящо последващите ни отношения, тяхното развитие и устойчивост.

Умишлено, или подсъзнателно винаги търсим позитивна обратна връзка. И дори човек, примерно да е бунтар, за него такава оценка ще бъде коментарът, че е различен, див, непокорен, странен. И именно по този начин и ще се опитва да се себеизрази, чрез по-необичайни дрехи и аксесоари и чрез по-категорично представено мнение и поведение и разбира се, чрез резониращата му цветова гама. И в тази посока са насочени и моите усилия, уважаеми зрители и читатели – да научите как най-адекватно и приятно да представите и споделите и дори да подсилите своята красота на ума, духа и тялото. 

Консулти, тренинги, програми

Н.Ш: Благодаря за това изчерпателно въведение и това, което си била подтигната и си го направила. Би ли споделила по-конкретно за някои от основните ти услуги и консулти, които предлагаш?

М.Б.: Да, разбира се! Базовите услуги са анализ на най-подходящите и най-неудачните нюанси и комбинации – консултацията-преживяване “Цветовете, в които сияя” . Също и “Стил за милиони”, където чрез десетки личностни тестове и анализ на психотип, архетип и стилови линии се създава една персонална книга – look book, с препоръки и изчерпателни нагледни примери. Това е един своеобразен наръчник за красота и самочувствие. Във всички програми съм вложила много авторски труд и резултатът наистина се оценява високо от хората, които ми се доверяват. 

Друг търсен консулт е “Призвание и признание”, за тези, които търсят своя път, мисия и изява в живота. Вдъхновяващи са и сериите консултации “Подобрявам и преуспявам”, също “Моето любимо аз”, където се учим на себеуважание, себеприемане, баланс, лични граници. Давам важни препоръки и алгоритми за това как да поддържаме високи нива на енергия, как да бъдем щастливи ежедневно и т.н.

Пълното съдържание на услугите може да бъде разгледано в сайта ми imagemaker.bg Аз съм много щастлива, че се срещам с хора като теб, които имат подобна насоченост и стимулират хората да следват своя вътрешен усет, път и да се развиват по най-добрия начин, така че, приветствам всички твои занимания, също.

Тематичен и ценови обхват

-По какъв начин се случват самите сесии и къде ги провеждаш, достъпни ли са подобен вид обучения? 

М.Б.: Срещите провеждам на живо във Варна, в център за психологическо консултиране, арт терапия и обучения, а за всички, в други градове на страната и чужбина – чрез онлайн връзка и според възможностите на избраната от тях платформа. Времевата инвестиция от моя страна е от няколко часа до няколко дена подготовка, анализ и оформление, а за клиента – един-два часа за консулт и при заявка за целогодишна програма – залагаме часове, според желания от него ритъм.

Като финансова рамка, да, смятам че са достъпни – цените в момента са напълно достъпни от 30-50 лв. за едночасова консултация, и вече по-сериозния труд-за цветови или стилов анализ, които се правят еднократно за този ни земен път, ценовият диапазон в сега е 150-180 лв. – инвестиция, която се отплаща цял живот. Вярвам, че хората, подобно на анализите, които правиш и ти, получават огромни ползи, когато има една прецизна и обективна оценка за това кой е нашия път, стил, кой партньор е най-подходящ за нас и т.н.

в подготовка за поредната среща

Н.Ш.: Каква е твоята мисия и има ли бъдеще за имидж консултирането, как виждаш развитието на тази дейност през годините? 

М.Б.: Да, според спецификите на Хюман дизайн съм Манифестор, човек със силна лидерска линия на поведение, априори. Целта ми е да следвам този устрем към усъвършенстване, да прилагам холистичен подход и иновативни идеи в работата си. Да дам на хората, които ме избират ясна структура, фокус, насърчение, план, идеи и разбира се, резултати. Понякога – много по-големи от очакваните.

Това не е професия, наистина, а призвание, тъй като консултатът трябва да има сериозни психологически знания и опит, да бъде отличен визажист, PR, специалист по колористика, да има познания по структурна комбинаторика. Да има детайлни познания по история на модата и стила, по анатомия, арт терапия, коуч и презентационни умения и още много други.

Отговорността е голяма и затова в световен мащаб е една от най-високоплатените и търсени дейности. Това да имаш просто сертификат от няколко дена или месеца обучение, за мен е напълно недостатъчно, но все пак има колеги, които разчитат на такива курсчета, личен усет и интереси в сферата. Всеки работи, съобразно личните си критерии за качество. Моите, явно, са по-доста по-високи и въпреки дългогодишните университетски обучения, почти няма ден, в който да не повишавам нивото си. Клиентите заслужават най-доброто, поднесено по лесен и разбираем начин. Тази професия със сигурност ще продължава да провокира интерес и да задоволява нуждите на все повече хора.

Бизнесът като отговорност

– Все повече хора обръщат внимание в тази насока, хубаво е да има все повече хора като тебе. Надявам се да развиеш това и в други страни и градове, да направиш и някои нестандартни обучения. Доколкото знам, тази сфера е по-слабо развита в България, колко консултанта има ориентировъчно, ако си запозната?

М.Б.: В момента имидж специалистите в България са няколко, но както споменах, интересът към тази дейност расте и от страна на дамите, и от страна на хората, които искат да разширят и задълбочат своите познания в тази сфера. Това не е увлечение, а сериозно и задълбочено занимание, което уви, понякога много от пракикуващите превръщат повече в развлечение и в бизнес, което осигурява клиенти, но не дава достатъчно стойност.

Често сме си говорили за това, колко важно е да даваме реална, обективна стойност на хората, с които общуваме. Желанието ми е да съдействам за изграждането на такава общност от колеги – специлаист и да утвърдим тези услуги като безценен ресурс, приложим във всички жизнени сфери. Да създадем съюз, с устав, план за развитие и реален принос за повишаване търсенето и качеството на дейността и тези услуги.

Личен и корпоративен имидж

-В какви направления са консултите, които може да получат хората, които се доверяват на професионалния поглед и опит? 

М.Б.: Направленията на консултите, в най-общ план, могат да бъдат персонални и корпоративни. Еднодневни тренинги, мастър класове или целогодишни програми. Тематичният обхват е динамичен, но най-често интересът е свързан с определянето и развитието на личен или фирмен стил и бранд, с подобряване на комуникационните умения, със създаването на визии за специални поводи – абитуриентски, сватби, перида на майчинство, развитие на бизнес дейности.

Въпросите, които вълнуват хората са, например, какво е подходящо облекло за делови събития, за лични първи срещи, за намиране и привличане на определен тип партньор, как да изразим своята женственост и т.н. Работим по изграждане на устойчиво и вътрешно мотивирано самочувствие, чрез трансформиране на убеждения, емоции, навици. Не винаги е лесно, но е интересно и има и наистина забавно на моменти. 

“Аз това го знам, на мен са ми правили”

– Н.Ш.: Какви предизвикателства срещаш при работа с хората, с какви ментални съпротиви е необходимо да се справиш?

Благодаря за въпроса. Знаем, че всеки идва със свой емоционален и умствен багаж, нагласи, убедждения, незавизимо дали като приятел, познат, или клиент за консултация. В тази връзка предизвикателствата са разнообразни – и типични, и специфични. От познанато “Да, да, чувал съм, това го знам, бях чел, аз съм пробвала, веднъж ми правиха еди какво си, но…”, през силни драматични преживявания до чисти парадоски от типа на “мноого искам, ама нямам желание”. Хората масово търсят бързи решения, без да влагат осъзнаване, енергия, време, разбиране и изграждане на стил и стандарт на живот от друго естество и ниво.

Затова има и преизобилно много жадни за слава и пари гурута, които примават с такива обещания. Уви, освен някакво разочарование, понякога резултатите са негативно необратими. И доверието в ментори и експерти по този начин спада, а реално има отлични специалисти. С които, обаче, освен доверие, е необходимо да има и работа. Говорили сме си често за този тип експлоататорски “гурута”, които си привличат аудитория, от която да черпят енергия, но не винаги дават необходимата ефективност.

Гурута vs Специалисти

-Н.Ш.: Да, съгласен съм с тебе , наистина напоследък много гурута и духовни учители се появиха, които използват такива емоционални кукички да привличат хората, които след няколко години посещения при тях, ходене на много семинари и даване на много пари, даже са по-назад като ментално, емоционално, психическо положение отколкото преди това. Което е тъжно.

М.Б.: Ценя много тази обратна връзка, която ми даваш. Често си говорим точно за това – как успяваш да проследиш работата на много колеги. Как преценяш какво е нивото на есенцията, която експертите дават и доколко са размити, шаблонизирани фрази и т.н., за което те поздравявам.

Н.Ш.: Хората си търсят спасител от някъде другаде. Не се обръща към себе си, към Бог и да установи откъде бърка и как си трови живота. Прочетох и ти препоръчвам една книга за това как сами си тровим живота и имаме един такъв “добър” навик сами да се саботираме. Виждам го в мнозина, и в самия себе си. Напоследък само чувам – направи това и ще бъдеш успешен, направи това и ще бъдеш щастлив…

Библията като коректив

Дори не може да запомниш всички тези обучения. Но това, което разбрах, напоследък, е че до голяма степен всичко е взето от Библията. Основата се води чрез цитати от Библията. Но има една голяма разлика, че тези учители – гурута, вкарват повече комерсиалната част. Вкарват малко повече тази част за егото, егоцентризма, за това как трябва да мислиш за себе си, за власт, за това само да работиш. Понякога хората постигат уникални резултати, не виждат колко мостове са разрушени, за да стигнат до там. Когато рарушат тези мостове, когато се осъзнаят в какъв живот живеят, аз не съм щастлив, а постигнах всичко, направих това, това и това.

Миналата година и аз постигнах много от целите си, но толкова бях влгъбен да ги постигна, че не се опитах да работя устойчиво. Но връзката ми с Бог и Христос не беше много близка. В доста от тези личностни развития има много дяволски неща. Понякога затова постигаш WOW резултати, но те са краткосрочни. Дяволът ти дава, но после те ограбва. Хората гледат целта и не го разбират. Това, към което трябва да се стремим е единство, всички да работим заедно за едната кауза. Няма е синергията. В един проект всички тряба да са партньори и да правим цялостен продукт. Продаваме единични неща на хората и затова няма резултат. Връщаш се в това положение, даже по-назад, отколкото си бил.

Единство. Синергия.Партньорство

Продълваме напред. Това е интересно и предизвикателство при много колеги, всъщност, с кого работиш и с какви специалисти може да работиш в партньорство? 

МБ: Както спомена, много е важно да обединяваме своите усилия, за да ползваме този холистичен подход и да дадем максимално устойчиви резултати, които наистина да са подчинени на една стабилна ценностна база. Сътруднича си с доказани професионалисти от сферата на красотата, личностното и бизнес развитие, уелнеса, психологията. Подкрепяме дейността си с хора на изкуството, коучове, арт терапевти, педагози. За мен е важно да мога с чиста съвест и безпогрешно да препоръчам точните експерти в допълващи работата ми сфери и винаги когато мога – помагам от сърце.

Резултатът е избор

Н.Ш: С каква продължителност са сесиите, колко пъти е препоръчително да се срещнат хората с такъв консултант и кога се забелязват първите промени? 

М.Б: Всяка среща е потенциална промяна. Независимо дали е среща с приятел, чрез който ще осъзнаем нещо, или такава с консултант, тъй като е изява на желанието на човек да преживее нещо приятно, ново и необятно като приложение. Сесиите са между 45 мин и 2-3 часа. Това е оптималното време за спокойно и пълноценно възприемане на информация и практики. Съответно, според досието на конкретния човек и заявените от него цели, избираме изгодна и удовлетворяваща като темпо и периодика програма. Вече след първите прозрения и вдъхновения, осъзнавания, ентусиазмът и енергията растат и дават някои очаквано или неочаквано добри резултати. Имам случаи и след 3г, и след 3 часа. Това зависи от желанието на човек да се развива и колко иска да вложи в този процес. Със спорадични прояви и стъпчици – прочетеш някоя мисъл и се мотивираш и после да зарежеш и да се върнеш към стария си начин на живот, няма как да има устойчиви резултати.

Време за предизвикателства

Н.Ш. Ще ти дам един съвет. Има много течения и в религията, и в имиджа, и в личностното развитие. Всеки говори от неговата гледна точка. Никой не казва обаче, ако правиш това отрицателно, ще имаш тези негативни резултати. Може да помислиш в тази посока, чрез анкети за това какво не харесат хората у другите, да направиш фокус отрицателното. Хората се чудят не как да изглеждат добре, а дали ще изглеждат лошо, как да не се изложат…Да кажеш – това са законите за добър стил, ако правиш това, това и това ще имаш тези резултати. Да им се обесни на хората как ще изглежат лошо в очите на някого.

МБ. Да, целите новинарски потоци са насочени именно към това, че въздействат емоционално. Наистина сме много по-отворени да възприемем негативната информация, вместо да се фокусираме върху добрите практики. Да, благодаря много за тази препоръка. Във връзка с моята предстояща книга направих много анкети, така че още една, която да надгради, би била добре дошла. Имам и такава рубрика “Нямидж”, където качам редовно примери и снимки, показващи визуално как някои хора изглеждат неестетично, но ще я разширя. Приемам предизвикателството и се надявам наистина да има интересен резултат.

Н.Ш: Благодаря, радвам се, че се представи. Вярвам, че за хората е интересно и ще Все пак давам на гостите и те да зададат въпроси, които са им интересни. Може за мои гледни точки за живота, за предстоящи проекти, за общността, това, което ги вълнува. Може за попиташ и ти нещо.

Отворен финал

МБ. Това наистина е на прима виста. Въпросите са полезни, тъй като ни дават една възможност за изразяване на всички процеси, които се случват в нас. Систематизиране на мислите и идеите ни. Темата за баланса винаги ме е интересувала много. В самите консултациите човек научава много. Подобряват се различни жизнени сфери. Благоприятства се целия начин на живот и най-вече самооценката. Тя става по-осъзната, адекватна, по-стабилна, мотивираща. Повишава се общия енергиен тонус и се активират оздравителните и разкрасителни процеси в тялото и душата. Желанието за общуване и по-пълноценна изява. Задълбочава се себепознанието.

Изобщо – има много добри резултати. Но в един момент динамиката на ежедневието ни поглъща. И в тази връзка ми е интересно как успяваш да менажираш своето време, така че да имаш време да се посветиш и на духовни занимания. За мен като вярващ човек те също са много важни и да успееш да имаш физически тонус, достатъчно пълноценен сън. Този процес е по-сложен за мен, как е при мъжете – сподели ти.

Н.Ш.В момента и аз се старая да постигна този баланс – не само с времето, но и с тези осем области от живота, за които предстои да направя обучение. Целта не е това, към което човек трябва да се стреми. Това показва нашето его и излизане извън баланса. Графикът на деня трябва да бъде толкова часа със семейството, спорт…Гледам да ставам рано – 5-6 часа, да се моля, да прочета духовна литература, колкото може повече. Да закуся, да си подредя деня, да проследя социалните мрежи. Но там все по-малко време ми отнема, защото там хората публикуват все по-малко качествена информация и вече не се знае кое е истината.

Балансът като фокус

Има много сходства между източната философия и мъдростта Библията. Намерих допирни точки и с кармата на думите. “Който има извратен език, попада в нещастие” Много марки, отбори, пари, стремеж хората да бъдат фокусирани към техните маймунски наклонности. Обяснено е какво да правиш. Балансът е да отделям време и хубавото е, че имам зададени проекти, които да изпълня.

Не съм надничар, а човек, който да докара до резултати, за тях се получават пари. Отделно мога да свърша мои лични ангажименти или други неща, които да доведат до ефективност. Да следваме десетте Божи заповеди, да има морал и ценности. Ходя пеш 10-15 км, тогава не трябва и тренировка във фитнеса. Експериментирам кое е добро и не като добавки. За всички тези неща трябва да има консултант като тебе. Да се следва някаква формула. От някои храни, билки, добавки няма резултат, защото центровете трябва да са сибиоза между доктори и различни видове диагностика като биорезонанс, радиестезия и т.н. Хората не гледат глобално. Следващият ми проект ще бъде такъв – етика на здравето. Здраво-словно хранене не е правилна дума и няма общо с културата на живота и здравето. Дори ще поканя мой познат да говори за произхода на думите.

М.Б. Много ми допада като име, директно може да ползваш за име на програмата – етика на здравето! Да, етимологията е важна. Човешката интерпретация е един вид грях. Когато се опитваме да изопачим Божието слово, или нечие друго, като вкарваме нашите шаблони на мислене, съобразно нашето еговъзприятие и цели. Тогава цялата тази есенция и мъдрост се изопачават и може да доведе до Когато не изучаваме Словото в контекста, който е вложен. Интерпретираме. Ставаме широки специалисти по всичко. Даваме с лека ръка съвети и препоръки, без да задълбочаваме

Точно това е идеята на група за взаимопомощ. Ще повторим това интервю, не можахме да го довършим изцяло. Беше добра подготовка. Аз си взех своите уроци.

Ценности и напредък

МБ.: Радвам се, че говорихме и за тези християнски ценности. За искреността, лоялността. Мисля, че ако всеки човек базира живота си на подобни ценности и осъзнаване, наистина ще постигне много по-голям напредък, отколкото години, прекарани с разни самозвани ментори, а не с качествените и стойностни хора, които могат да му дадат нужното. Така че, това обединение, което правиш е наситина много полезне ресурс.

Н..Ш.Всички ние имаме много мъдрост в нас, много интелект, знание, опитност, всеки е прочел един тон литература. Ако сме събрани в едно и има добър медиатор, който да го ръководи това, не ни трябва нищо друго. Дискусиите, които може да обсъждаме, могат да променят живота ни. Ще спестим хиляди левове за обучение, ще имаме идеи за хиляди неща, ще направим общност за хиляди. Няма да се чудим как да живеем и как да живеем в мизерство.

М.Б. Прекрасно. Ценя, това, което правиш. Освен да си пожелаем още много енергия и ентусиазъм. Макар, че всичко, което създва нашия Творец е достатъчно мотивиращо като създания, словопослания, природа, взаимосвързаност, наистина са израз на неговата премъдрост и съвършенство. Така че, какво по-насърчително от това? 

Когато ти имаш този филтър, който е много важен – от целия информационен поток – да прецизираш каква информация да влезе в дадена вайбър, фб или друга група или, въобще, общност. Когато има подобна преценка на стойността и синтеза на съдържание, не някакво размито в стотици теми, а фокусирано, есенциално съдъражание, това неминеумо ще доведе до удовлетворение от страна на всички хора. И на ментори, и на хора, които ползват дадени препоръки или услуги. Така че, адмирации за твоите усилия да събереш точните хора в една устойчива и мотивираща общност.

Етика, естетика, прогрес

Н.Ш. Благодаря, ще напредна и с рекламите, за да се съберем повече хора. Благодарение на едно състезание научих на много добър ментор, който ме сръчка да науча много полезни неща. Състезавайте се, търсете различни ментори, които да Ви накарат да направят това, което сте отлагали отдавна.

М.Б.: С интерес ще очаквам следващите гости и благодаря, че заедно сложихме началото на този вълнуващ проект. Надявам се, че ще има нужното вдъхновение, че даде тази обща енергия и ще може да постигаме с все повече лекота нещата, които, които са реално значими за живота ни, а не просто постигане на някакви цели по чек лист.

Н.Ш:. Виждам, че много добре си подредила стаята. Може да (по)кажеш как един имиджмейкър прави украсата си у тях.

Да, създавам си малки естетични пространства, тъй като мястото, което обитавам е с ограничени ресурси. Но вече в офиса, където има повече възможност да наредя целия реквизит, който е огромен – десетки цветови схеми, се опитвам да бъде възможно най-приятно за самите клиенти. И те наистина са приятно изненадани от обстановката, когато дойдат. Избирам им специални питиета, аромати, свежи за понякога по-романтитична, понякога за строго делова атмосфера.

Важното е да се чувстаме спокойни и отворени за новата информация. И тя не само да бъде информация, а да я интегрираме в живота си по най-благоприятния начин. За да живеем хармонично и далеч от този стрес и мрак, които ни заливат периодично. И винаги да имаме повод за още една усмивка! Нека бъдем озарени и вдъхновени!

интервю
консултация-преживяване и време за красиви случвания

Приятно гледане на цялото видео! Започва след първата минута 😉

Интервю: Николай Шербетов

Гост: Милена Белчева – Вашият имидж консултант