приказния свят на моника

моника стойчева

Запознах се с нея покрай поредния преобразяващ и вълнуващ цветови анализ. За мен бе наистина чест и удоволствие да съдействам на колега по перо и четка да представи по-уверено своята прекрасна визия и същност!

Творчески портрет

Тя прилича на слънчев пясък от мистична земя, който ако попадне в безсърдечни ръце – охладнява и само истински чистите мисли и длани могат да съхранят и поддържат топлината му. Пясък ли? Тя е и морски прилив, пълен с невиждани съкровища. Но само за тези, които разпознават ценността и стойността на чудноликите раковини. Тя е прохладен есенен вятър, точно в мига, преди да се превърне в пронизваща влага и усещане за пропадане.

Тя е симпатична и автентична, дори когато влиза в роли, а те са много. Може да бъде с лекота и кариерист, и артист, но най-силната ѝ дарба е тази да пленява. Да очарова с нежността, танцуваща в загадъчните ѝ акварели, с мелодията на сърцето, която ни подарява в дръзка и дъхоспираща поезия, с елегантността на светогледа си. Вярвам, че с тези редове съм провокирала Вашето любопитство и с радост ще приемете още няколко щриха от портрета на Моника. Моника Стойчева!

изящна симбиоза с музите

Лирично и лично

Привет, талантливо момиче! Благодаря, че прие да бъдеш част от моя авторски проект “Привание и признание” като поредния интересен гост-вдъхновител! Какво още искаш да добавиш като нюанс, форма или усещане в твоя портрет, за да направим по-осезаем и истинен образа ти за читателите?

  • Емоционална, меланхолична и доста сензитивна личност съм. Обичам модата и всичко, което е свързано с изкуство. 

Предполагам, енергията, която генерираш и отдаваш в служебните дела и в творческите занимания е различна. Какво може да ти даде като емоция и преживяване единствено процесът на съзидание? 

  • Енергията в творческия ми път е Абсолютната Свобода. Но би ми се искало да бъда по – прецизна и обрана в работата си. Съзиданието ми дава най-вече положителни емоции удовлетвореност и вдъхновение за още творчество и нови идеи. 

Във всичко, което правиш ли търсиш и влагаш такова изящество, или то е начин да балансираш някои драматични нотки и неритмични вълнения в душата ти?

  Просто влагам себе си; вижданията и възприятията си за света, природата, човешката душа като цяло. Понякога оставям на акварела да ме води сам.

По пътя на съвършенството

Когато човек прекрачи страха си, пътят му се разкрива сам, кога премина линията от интерес към изкуството в начин на съществуване и съзнателно търсено майсторство? 

  • Завършила съм гимназия с художествен профил, но не бях рисувала повече от 10 години. Към изкуството ме върна Бог. Записах се в една школа по иконография. Много съм благодарна на моята учителка Младенка Ланджева. Там научих много. Оттогава започнах да рисувам вече по-сериозно и имам участия в изложби и различни конкурси. Последната, в която участвах беше III  Международно Tрианале „Духът на акварела“ 2022 във Варна. 

Освен автор, ти си и ценител, естет. Кои са творците, които те вдъхновяват и насърчават? 

  • Много са и ще посоча само една малка част: Вълко Гайдаров, Константин Щъркелов, Александър Телалим, Сава Цоновски, и една дама от Япония Сумио Торибе. Много съм повлияна от нейният стил и това може да се забележи в доста от картините ми. 

Как би описала своята същност в един цвят от твоята сетивна палитра? 

  • Лилаво! 
авторска картина Моника Стойчева

Художникът като поет

В лирично отношение, коя е най-близката и притегателна тема, около която гравитира душата ти? Обща ли е за поетичното и изобразителното ти творчество? 

  • В лиричните откровения, най-често пиша за любовта, често пъти за онази нещастливата. В изобразителното изкуство отразявам моето усещане за природата и женствеността. 

Чувстваш ли се разбрана от близките, от света, от колегите-творци? Има ли състояния, които ти е трудно да изразиш и преведеш, дори за себе си?

  • Определено. От близките и колегите си творци, имам абсолютна подкрепа и разбиране, а това е много важно за един автор. Имам състояния, в които някак си Музата ми бяга и ми е трудно да започна да творя. Но за щастие не се много продължителни. 

Какво ти дава този паралелен живот в друга имагинерна или може би по-истинна реалност? 

  • Свобода и усещане за друг красив и приказен свят. 
изящество и елегантност във всяка творба

Какво си взимаш от изкуството, след отдадената ти емоция, символика и красота? 

  • Изкуството е преди всичко свързване със себе си. Може би взимам моменти – специални и неизразими.

Имаш вече самостоятелна изложба, разкажи за вълненията, свързани с нея и какво споделяха хората, които са я уважили? Кое за теб бе най-ценното признание? 

  • Първата ми самостоятелна изложба беше в Галерия „Джамията“ в град Дупница, по покана на уредника Ивайло Орманков. Беше забелязал мои акварели в една група за акварелно изкуство в социалните мрежи.  Най-ценното признание са любовта и уважението на хората. Колеги, от фирмата в която работя, ми бяха направила страхотна изненада –  бяха купили любимата ми картина от изложбата, която сега е закачена в офиса, където работя. 

Кураж, насърчение, вдъхновение

Имала ли си моменти на съмнения дали това е “твоето нещо”, или си просто човек, който умее да рисува и пише добре? 

  • Не знам, може би е по-добре да ме оценяват другите. В повечето случаи съм перфекционист и ако нещо не ми хареса съм много самокритична, или се обезсърчавам. 

 Какво те връща в този коловоз, какво те насърчава и извисява над битийните мътилки

  • Има само може би едно име – Вдъхновение!
нежнолика страст

Какво послание ще подариш на читателите на Имидж Стил Просперитет, по темата за призванието?

  • Бъдете Себе си, следвайте мечтите си и никога не позволявайте някой да Ви убеждава, че те са глупави, или недостижими, защото това просто не е така. Имайте увереност в личните си качества и способности, които ще са Ви нужни, за да извървите пътя на своето предназначение.

Сърдечно благодаря за отзивчивостта и стойностните отговори. Пожелавам ти сияйни благодатни дни и все по-радващи изяви и творби!

Произведенията на Моника Стойчева Ви очакват в Арт Галерия Конус – София – ул. “Хан Аспарух” 32 

,а за най-нетърпеливите да се потопят в очарованието на картините ѝ – е страницата Monique Valery Art .

И както често казвам – мислете за себе си като за шедьовър, който подарявате на света и изразява истинското Ви великолепие!

Милена Белчева – Вашият имидж консултант

интервю и колажи: Имидж Стил Просперитет

кадри – авторски картини Моника Стойчева