опознавателно Предизвикателство!

анемония

Споделям с Вас, уважаеми читатели и последователи, някои интересни факти и моменти от моя живот, специфики на личността ми и стилови предпочитания. За тези типажи, които се напрягат от четенeто, вместо да се увлекат, е моят призив да прегледат директно последния абзац, или да се насочат към други теми от сайта.

Аксесоарите, без които не излизам

Едни от най-брилянтните изобретения, дали характер на модата, са допълненията – било то с конкретно приложение, или просто за разкош. В разговорите ми с различни хора, с удивление съм разбирала, че те не обичат аксесоари и далеч не споделят моята страст. Но дамите, дори да се придържат към минимализма, в повечето случаи носят поне чанти. За мен, обаче, чантата не е фаворит, за сметка на шаловете и обеците. Почти изключено е да ме видите без тях, а когато ситуацията позволява, към тях добавям и подходяща шапка.

Любопитен факт: Носила съм часовник 2-3 пъти в живота си, от учтивост към хората, които са ми подарявали такъв аксесоар. Сама никога не съм си купувала, най-малкото, защото не вярвам в концепцията за време. Но часовникът стои зашеметяващо добре на прекрасната Десислава Маринова, чиито модни откровения споделям. Преди години неизменно излизах с пръстени и гривни, днес все по-рядко посягам към тях, заради дискомфорта, който ми създават при писане. Моята кръщелница, обаче, ми подари нестандартна холограмна гривна и почти не я свалям. Разбира се, сватбената халка също винаги е повод да се носи с гордост.

Цветовете, в които сияя

За цветовите ми предпочитания съм категорична и изборите ми винаги са гравитирали около тюркоазените нюанси. Отличават се с плътност на цвета, но и мекота, ефирност. Дават усещане за гъвкавост и движение, но не и изменчивост и лековатост. Може би припознавам моята същност в тях. Харесвам цялата палитра от петролено зеленото/тийл, през почти електриковото синьо, до пленителните преливащи цветови съчетания.

Грея и в хладните нюанси на кораловото, както и кварцовото сиво-зелено. Със сигурност ще Ви е интересно да разберете как да се чувствате винаги уверени и балансирани, вдъхновени и удовлетворени. Е, това е възможно и само с избора ни на цветова палитра. След двучасово преживяване и Вие ще може да заявите смело – ето това са “цветовете, в които сияя” – всеки ден и миг! Подарете (си) тази базова опитност и я ползвайте през целия си живот.

Любопитен факт: В детските ми години бях обличана почти винаги в червено от майка ми и в зелено от баща ми. Вероятно – техни любими цветове. Моята любима гама, обаче, поне до пълнолетието ми, бе цикламената и т.нар. фуксия. Преди предпочитах по-чистите цветове, а сега по-сложните и интересни, но не мътни или ярки! Със сигурност доматените, пясъчни, блатни и неонови, например варианти, ме обезличават до неузнаваемост. Но дори и аз, като специалист, съм правила преди години не малко грешки в избора си на дрехи!

морска ласка в дрехите и душата

Дрехата, лице на гардероба ми

Това да кажа коя дреха преобладава в гардероба ми е повече от лесно – истинската принцеса на модата – роклята. Вдъхновява ме стила, както на 30-те години на 20 век, така и този от следвоенните десетилетия. Роклите на точки, с подчертана талия и акцентни кърпи за глава, ефирните вариации – тип халат или кимоно, асиметричните модели…Толкова неописуемо разнообразие, женственост и красота има в тази дреха!

Любопитен факт Дори да Ви прозвучи шокиращо, дънките за мен са най-неудобният артикул. Случва се и да нося такива, но това не променя мнението ми, въпреки че ценя иновацията на Levi Strauss & Co.™. Нямам дреха, която никога да не съм носила! А имам стотици рокли. Зная как да избирам прецизно всички артикули, как да се грижа за тях и да ги нося дълго и с огромно удоволствие.

слънчеви следобеди в прохлада и лекота

Материите, създадени сякаш за мен

Както според най-големите експерти в модния бранш, така и според мен, класата на една дреха зависи преди всичко от качеството и вида на материята, от която е изработена. Предпочитанията ми едва ли са изненадващи за някого, но все пак най-силно ме радват естествената коприна, кадифето, велурът, кашмирът.

Разбира се, не пренебрегвам комфорта на памука, особено този с еластан, както и сатенираните варианти. Харесвам тактела, добавената ликра и дрехите с мека фактура. Най-неприятни усещам креп материите, необработената вълна, буклето и твърде изкуствените тъкани.

Любопитен факт: Чувствам се великолепно в чисто бели, опънати чаршафи! Не ги свързвам с болнична стая, а с аромат на слънце и отмора.

Изобщо не обичам и не понасям поло моделите. Затова, особено зимно време, с удоволствие обличам пуловер от ангора – къс и по тялото или овързайз. Поради неприятна случка в детството, свързана с риск за живота ми, мога да нося само дрехи с по-отворено деколте. Разбира се – прилично и подходящо като форма, спрямо чертите ми. Наличието на деколте не е с някаква провокативна цел, а поради гореспоменатите мотиви.

Стиловете, които ми импонират

Както може да сте разбрали от тази публикация, покорена съм от изящността на арт – деко периода, но добавям и бароковата естетика. В първия стил харесвам именно бароковото влияние, не геометричната категоричност, а във втория – меките вариации, пред неовладяната пищност. Знаете – малкото е повече!

В музикално отношение еклектиката е пълна – от класиката на Шопен и Бах, през носталгичните евъргрийни, мекия джаз, до емблематичните сръбски и гръцки хитове и мелодични метъл парчета. Вдъхновявам се от изпълнители като Бийтълс, Павароти, Абба, но ценя и високостойностните съвременни песни и композиции.

Кога се чувствам най-добре?

Най-комфортно се чувствам, в онези мигове на безметежност и разпад. Когато си предаден на Божията милост и съвършенство, когато ги виждаш и разпознаваш във всяка същност и проявление.

Най-удовлетворена съм, когато съм усвоила ново знание и умение, както и предала такова на хора, за които е необходимо и ценно.

Най-щастлива – когато имам свободата и приемствеността от страна да семейството, приятелите ми и децата ми. Когато пренебрегнем различията и се потопим в близостта, която Е, без очаквания и непременности.

Съкровен момент от деня ми

От най-ранните детски години ненавиждах принудителното събуждане, белязало живота ми от яслите до университета, а после и периодите на майчинство. Но когато е естествено, няма нищо толкова освежаващо и проникновено като утринната нежност. Да усетиш сладкото гъделичкане на капчиците роса и първите лъчи, плъзнали топло дихание гальовно по косите ти, пулсиращата кръв на тялото след лек джогинг – прелестно!

Вторият незаменим миг – когато в просъница осезаваш топлината на любима длан и се разсънваш, за да послушаш равномерното дишане на партньора.

Третият най-любим момент 4 следобед – единственото време, в което знам интуитивно колко е часа. Тялото се оживява, търси уханието на прясно кафе и доколкото е възможно, прохлада и пълна тишина. Съкровени мигове на съзерцание, приемане, изчезване… Особено в съчетание с живописна гледка. Блаженство, преди напиращия зов на делничните ангажименти.

розов, кафе, море, яхти
Смирение Съзерцание Сбъднатост, Сила

Цветята, от които съм покорена

Пролетните цветя за мен са най-предпочитани и най-добре изразяват същността ми. Уханието – на лалета и мини карамфилчета, на зюмбюл и кокичета, винаги ми въздейства и носталгично, и ободряващо. Много повече ще се зарадвам на тях, както и на летен букет полски цветя – метличина, синцец, маргаритки и мак, отколкото на лилиуми или рози. Предпочитам пищността на божурите и перуниките, финеса на орхидеите и свенливостта на анемонията и еустомата. Ако сте от Варна и имате нужда от цветно настроение, с повод или без, непременно потърсете и посете Китно.

Любопитен факт: Цветето, което е символ на моето детство е розовият шибой. Не се отличава с особена красота, но уханието му е наистина завладяващо!

Кафе, дъждец, свежи цветя и книга – моята рецепта за вълшебство!

Ароматите – магнит за доброто ми настроение

Първият ми съзнателен спомен е свързан с мириса на турско кафе с щипка леблебия. Все още споделям този ароматен миг с моята баба, която и след своите 90, продължава да консумира тази чудодейна напитка. Тъй като съм родена на място между море и гора, тези две ухания, съчетани с разпукващите се бадеми и пролетни цветя, може би ми въздействат най-силно и благотворно.

Синовете ми често ми подаряват великолепни ароматни свещи, но обикновено моите предпочитания се оказват към такива от лимитирана серия и се налага да се запасявам с повече бройки от неповторимите продуктови линии. От момиченце обикнах уханието на пране – простряно и после изгладено. Като майка – уханието на бебе. Разбира се, нищо не може да се сравни с естествения чар на ванилия, смола, дим от печен пипер, пъпеш, на борове, окосена трева и дъжд! Това са моментите, в които се припознавам и преоткривам.

Парфюмите, отразяващи моята женственост

Все още не съм открила точно моето ухание, но това, което се доближава най-осезаемо е Alien на Thierry Mugler. Повече от десетилетие, това е моят избор. През годините съм ползвала най-интензивно класическите разработки на Miracle на Lancôme, Very Irresistible на Givenchy, унисекс вариант на Dior, а за ежедневието ме очароват ухания като цикламения Miss Dupont. В консултациите за стил, давам препоръки и за избора на парфюм, на база комплексни фактори.

Любопитно предизвикателство: призовавам производителите на висококачествени парфюми да ме поканят и да приемат да създадем заедно най-женственото и омайващо благоухание. Ще се радвам да разширя и по този начин бранда си, за да може повече дами да се възползват от този ароматен експеримент.

Символи на моята същност и ценности

Харесвам символиката на перото. За мен то е универсално изразно средство, с което може да изобразиш, опишеш, композираш, дори декорираш нещо. Също така, навява асоциации с лекота, полет, приютяване, едновременно – пристан и свобода.

Любопитен факт: Символът, който обединява идеята за вечна и предана любов, в която вярвам, поезията и изобразителното изкуство, на които съм посветила живота си, а включва и изяществото на перото, се оказа лебедът. Но осъзнаването на това и симпатията ми към него, осъзнато се появи чак пред няколко години. Сега в дома ми има много лебеди, допадат ми тяхната грациозност и плавност. Със сигурност в ранните ми години не съм имала такова специално отношение към тях.

партньорство, симбиоза, вярност, изящество

Опознавателно предизвикателство: Който желае, нека ползва тези отправни точки и да ми изпрати своя специфичен профил и интерпретация. А може да Ви резонира следващата ми тема – 10 великолепни неща, които ме вдъхновяват и изразяват! Когато събера достатъчно Ваши включвания, ще започна поредица публикации, които вярвам, че ще заинтригуват читателите! Приемате ли?

© Милена Белчева – Вашият имидж консултант

Имидж Стил Просперитет

заглавно изображение и кадри в публикацията – личен архив, без право на препубликуване от други лица