Моята работа е моята страст

Вдъхновение за въведение

Здравей! Радвам се да те приветствам в рубриката „Моята работа е моята страст“. Нека да започнем с няколко думи за теб. Коя е Милена?

– Здравей, адмирирам идеята ти за страница и обучения в подкрепа на хора, които искат да развият и популяризират своя бизнес. С радост откликвам на поканата за това интервю. Ако трябва да се определя с една дума, то тя би била Вдъхновение. Колкото до ролите ми – щастлива съм като майка на двама сина, като открита личност с верни приятели и като творец в различни сфери. Най- комфортно се чувствам в естествената си проява и същност – тази на Жена. Имам интереси в областта на литературата, психологията, иновациите, рекламата…

имидж интервю

Ти си имиджмейкър консултант. Разкажи ни за тази професия.

– Да, реших съзнателно да израствам именно в тази посока, за да виждам прекрасните промени в живота на клиенти и близки, избрали да ми се доверят. Това преобразяване от една страна сближава, от друга – мотивира да продължа да следвам този вълнуващ и изпълнен с предизвикателства път.

Като понятие, имиджът съществува от 20-те години на миналия век, като сфера по-интензивно се развива през 80-те, а с навлизането на различни консултантски услуги в страната ни, започва да се популяризира и цени все повече. Масово, погрешно асоциират този вид специалисти с импресарио или PR, които са ангажирани с тясно профилирани дейности.

Потребността от комплексно обслужване, необходимо на хората като услуга, налага обособяването на имидж– консултирането и като професия. Да се обърнем към имиджмейкър не е лукс, а базова инвестиция, която показва доколко се уважаваме и желаем да бъдем своята „най-добра версия“, ежедневно!

Защо да работим със специалист?

По какъв начин имиджмейкърът помага на хората? В кои случаи за човек е важно да работи със специалист?

– Имиджмейкърът, на база на своите компетенции, вътрешен усет и опит, съдейства за изграждането и поддържането на цялостен благоприятен образ. Какво означава това – атрактивна, балансирана, стилна визия „от глава до пети“, подчертаване на личните характеристики. Изместване на фокуса от някои дребни несъвършенства, създаване на удачни комбинации, според физика, физиогномика и психотип.

Наложителна стъпка при смяна на статут, при кандидатстване за по-висока позиция, стартиране на собствен бизнес и бранд. Много често при навлизане в нова социална среда, за периодите на бременност и майчинство или завръщане в деловия свят след тях. При потребност за възстановяване на самооценката и увереността след развод/раздяла. За избор на визии при специални събития – абитуриентски празник, годеж, сватба, кръщене, коктейл, фирмено парти, прием.

Работата със стилист включва синтезирано и разбираемо предаване на теоретични знания. Въвеждане в основни понятия и принципи, както и практически занимания. Целта е клиентът сам да усвои необходимите умения и чувствителност към всеки елемент, за да поддържа и управлява стратегически правилно впечатлението, което оставя. Да знае по какъв начин може да изглежда винаги адекватно, възхитително и на ниво и има стойностен и красив живот. Това автоматично рефлектира върху доброто самочувствие, или поддържането на отлична фирмена репутация и доверие, когато се отнася до корпоративен имидж.

Пътят на една мечта

Как достигна до идеята да работиш като имиджмейкър консултант?

– Идеята гравитира около мен повече от 25 години. Макар приоритет да бе отглеждането на децата ми, винаги съм следила новостите и намирала интересни и полезни методи, които да приложа. И тогава, и днес много мои познати сами споделят: „100% това е твоето нещо!“ Водена от любовта си към модата, стила, и хармонията във всички жизнени сфери, успях да изведа структура за работа, с цел изграждане и поддържане на желания имидж и стил на живот! Образованието ми по „Моден дизайн“, специализациите, които имам – Журналистикаи Педагогика и последващите профилирани курсове, са ми дали чудесна база и поле за действие и развитие.

Получените специфични познания и умения в тази насока, са моята съкровищница, чието богатство искам да споделя с тези, за които личното развитие, щастие и просперитет са ценност. Имам сила да насърчавам и мотивирам другите, защото самата аз съм преминала огромни изпитания. С радост бих подкрепила всеки и в преодоляването на трудности, и в мечтата му за успешна изява в желана от него област.

Услуги и програми

Услугите, които предлагаш на твоята страница са много интересни. Би ли споделила повече за тях?

– Благодаря, с удоволствие! Базовите консултации са свързани с цветови, личностен и стилов анализ. Взимам под внимание някои астрологични и номерологични аспекти, професионални тестове. Препоръчам удачните, според случая, енергийни и wellness практики, допълвам с ресурси от психологията и арт терапията. Изготвям персонални визуализации и мотивиращи програми. Изброените неща ме отличават от други колеги, насочени предимно към сезонен анализ и шопинг услуги. В България специалистите са съвсем малко, но с много допълнителни умения!

Цветознанието, което прилагам, е и мощен инструмент в полза на нашето здраве, красота, баланс и хармония – в дома, в работата, в отношенията. Стилът е подписът на нашата душа. Той е начин на взаимодействие със света, израз на нашата емоционална и визуална специфика. Чрез него по естествен начин привличаме нужните хора и събития в живота си!

Поради разнообразните запитвания, разработих и консултации за увереност и себеприемане „Моето любимо аз“, как да бъдете „Жена-муза“или Класен мъж“, както и модул за тийнейджъри – нещо наистина важно и напълно ново за страната! Предлагам индивидуални 45 и 90 дневни програми, с различни модули, съобразно нуждите и целите на клиента. По тях работя задълбочено и гарантирам впечатляващи и устойчиви във времето резултати.

Хората искат да знаят как да запазят високи нива на енергия и успеваемост, как да са свежи и вдъхновени, въпреки стреса, как да разберат каква е тяхната мисия? Актуални и ценни са в тази посока консултациите „365 мига щастие“, „Призвание и признание“„Тайното гориво“. Тематичните срещи могат да се провеждат и online, което е допълнително удобство.

Как се случва магията?

Как протича една стандартна имидж консултация?

– Обичайните срещи, започват с процес на опознаване на клиента като възприятия, характер, ценности, цели, желания. Това е нужно, за да се установи начина, чрез който най-лесно ще разбере и запомни всичко значимо. Когато има насока за действие, следва анализ, допълнен с изготвяне на имидж стратегия и книга, по желание.

При сваляне на цветовия статус, светлината е желателно да е дневна, а лицето – чисто, с цел по-обектива преценка. За постигане на всеобхватен и разпознаваем образ, е от значение всеки детайл. Например – прическа, грим за дамите, стойка, походка, изражение, маниери, дрехи, кройки, материи, нюанси, комбинации, аксесоари. Важен е начинът, по който се презентираме, изказът, погледът, гласът…Всичко това се взема предвид, като отправна точка за корекция или подсилване. Поне моят подход е такъв.

Макар това да е сериозен труд и предаване много нова информация, правя така, че клиентът да изпита максимално удовлетворение и забавление. Няма нищо по-очарователно от неговата приятна изненада и искрена усмивка!

Мотивация

Какво е твоето Защо? Защо правиш това, което правиш?

– Защото явно такъв е бил промисълът за мен – естествено продължение и изява на уменията, които са ми дадени да развивам. Ежедневно се уча – чрез всяка авторска публикация, чрез всяка нова тема и различен клиент. Защото отразява вътрешната ми потребност от естетика и желание да съм полезна на тези, които искат да имат оптимален тонус, прекрасни отношения и с другите, но и със себе си. Да са спокойни, но да изпитват и ентусиазъм всеки ден! Освен това – да освежат с нови елементи. Или да сменят напълно стила си, но той да разкрива именно това, което ги прави разпознаваеми, интересни, специални!

Копнея да бъда част от общество от свободни, красиви, сърдечни, интелигентни и осъзнати личности. Само такива могат да продължат добрите традиции и да бъдат достоен пример за идните поколения. Дори една крачка в неправилната посока, дори един неуместен жест, могат да сринат мигновено изграждани с години репутация и имидж! Експертите се грижат не само това да не се случи, а да се постигне желаното благоденствие и удовлетворяваща реализация. Всеки вътрешно се стреми към това, нали?

Послание за призвание

Какво е твоето послание към жените, които искат да работят за себе си, но все още не са открили своето „нещо“?

– Хубав въпрос по тема, която винаги ме е вълнувала! Като благословена с различни дарби, дълго се лутах и опитвах да ги развивам „на парче“, което водеше до липса на пълнота. Когато отдавах енергията и времето си на литературно творчество, художникът в мен „се бореше“ за пространство, внимание и изява. Тогава започвах да рисувам, но всичките полезни знания прилагах само за себе си и тесен кръг познати. Но изпитвах нужда да предам най-ценното, което съм усвоила и на другите.

Често, дори случайни хора, се допитваха до мен за това как поддържам косата и кожата си, какво правя за да имам стройна фигура, да съм винаги интересно и подходящо облечена…Също – откъде имам толкова много енергия? Това ме провокира да започна серия видеа, обучения и програми, които да обединяват всичките ми интереси, таланти и знания, чрез система, която ми позволява да творя и общувам с прекрасни личности, да надграждам с нови идеи.

Вашето „нещо“, прелестни дами, може да има много лица и проявления! Не се ограничавайте чрез етикети „аз съм/ не съм“, не робувайте на предубеждения, нито на това кое е модерно, а мислете за това, кое е ценно! Творецът е заложил във всеки потенциал за истинско величие, подарил ни е нетленни съкровища и път от истини, по който да вървим. Няма грешен избор, освен да не опитате! Доверете се, бъдете милостиви със себе си, не търсете вярната посока насила, а следвайте своята интуиция, вяра и вътрешна мъдрост!

Милена, благодаря ти, че сподели с нас част от твоя свят. Желая ти успех и нека това, което правиш да продължава да те зарежда със страст и вдъхновение.

Оставам с дълбока признателност и пожелания за дни, изпълнени с красота, обич и радващи случвания за теб и всички читатели!П.С. Слоганът ми, който изразява моята визия и кредо е „Добрият имидж – винаги на мода!“ Тенденциите се менят, животът в световен план – също. Но колкото и да сме различни, потребностите да будим и изразяваме симпатия, да бъдем приети, желани, обичани и ценени, са неизменно валидни.

С повод или просто от (себе)уважение, разгледайте и изберете от възможните идеи за подарък – лично за Вас или Вашите близки.

Интервю на Ивелина Стойкова за “Кариера от дома”

Снимка-личен архив Милена Белчева