МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ 2к24-25

модни тенденции

Прекрасни приятели и почитатели на Имидж Стил Просперитет! Винаги получавате първо при мен, няколко сезона или години по-рано, детайли за случващото се в света на модата и красотата. Правя това, за да имате навременна информация как да подходите при обновяване на гардероба. Как да съумеете самостоятелно, или със специалист, да изградите оптимални като брой и оригиналност комбинации. Такива, които да Ви изразяват и вдъхновяват. По традиция – кратко лирично въведение.

Сезонни метаморфози

Времето захладня и моята душа последва настроението на по-минорните есенни ноти. Все още се разхождам с голи раменца и наслаждавам на пясъчните залези, отпивам глътки романтика с чаша силно чисто еспресо, но промяната, която носи новия сезон е вече осезаема. Тя ни напомня за потребността от нежното сбогуване с всичко поизбеляло от летните лъчи – като дрехи и преживявания и вдъхва порив да подсилим тялото и душата. С интензивни аромати, цветове, творчески занимания и дълбоки, преобразяващи книги, различни от плажните романчета.

Как се случват при Вас тези процеси, отдавате ли им време и значение? В кои моменти се чувствате най-сексапилни, харизматични, удовлетворени? Как реагира тялото Ви и с какво му помагате да се адаптира по-добре? На първо място – лека и подходящо пикантна храна, тонизиращи масажи, литотерапия, ароматни масла и сходни приятни процедури. Също така, можем да въздействаме положително и чрез внасянето на нови нюанси и материи в ежедневните си визии. Това винаги действа освежаващо!

От плажните фиести към колекциите на модния подиум

Всяка година производители, дизайнери, модели и журналисти се надпреварват да се отличат с интересен прочит на събитията в световен план, изразен чрез спецификата на техните занимания. Модата винаги е следвала промените в геополитическата обстановка, във възприятията на хората, в технологичния напредък и наболелите актуални теми.

Нека първо обърнем поглед към цветовите предложения, които се представят в колекциите през Седмицата на модата в различните държави и тази година. Знаете, че визуалната ни чувствителност е най-силно изразена, затова и първо отразяваме обектите като относително (без)опасни и (без)интересни, съобразно техния колорит.

Цветотерапия

Преди 2 години, още през 2021-ва, изработих книга с тенденциите до 2025-та, по отношение на палитри, стилове, прически, грим, дрехи, аксесоари и мнозина вече я ползваха с удоволствие. Но нека припомним какво все още е актуално в цветово отношение и каква ще бъде динамиката през следващите сезони. Периодът есен-зима 2К23 провокира към интерпретация на класическите червено, жълто, розово, сиво и кафяво, но в по-необичайни нюанси. Такива са лавандула, магента, малина, корал, охра, небесно/аква синьо и техните вариации. Добавям в колажа още няколко разцветки, които може да разнообразят Вашия гардероб.

Мекота и природни нюанси

Есен- зима 23-24 ни посреща с акцент върху естествените природни багри – мека кайсия, зеленото на любимата салвия, наситен кобалт, опушено пясъчно сиво. В стилово отношение се залага на луксозните материи и металическите оттенъци. Можем спокойно да изберем клинове с висока талия, или с прорез отпред, функционални ботуши над коляното. Фокусът е върху бедрата, като това се постига чрез подчертаването с къси или 3/4 панталони, както и ефектни чорапогащници. Денимът продължава да бъде предпочитан, но в слим или клош версия.

Модерни са поли и панталони с класическа линия с различна дължина, но от най-висококачествени материи, палта в динамично червено и огромни шалове с необичаен дизайн, Триумфално завръщане на black in black стайлинга, драматична визия с нотка романтика, осигурена от елегантна перлена огърлица.. Разбира се, всичко това трябва да бъде съобразено с Вашия личностен, цветови и стилистичен профил, на база задълбочен и професионален анализ.

Приятно смигване към 80-те, е навлизането на панделките, не толкова като аксесоар за косата, колкото акцент в облеклото. Може да ги ползвате в по-дискретен вариант, като изберете да бъдат в идентичен на тоалета цвят. Може да изберете и контрастен, стига да не изглежда помпозно или инфантилно.

Хит са, също така, прозрачните вариации – дантела, винил, тюл, мрежа. Внимание е обърнато и на макси полите от деним, както и атрактивните корсети. От аксесоарите на най-голяма почит са обеците – дискретни с блясък, или едри, в различни геометрични игриви форми. По отношение на чантите – изберете изцяло класически – като линия, цветове и размер.

Бельото отново на показ

Време е да си осигурите луксозни трикотажни пижами, ризи с метализирани нишки, а ако сте още по-дръзки – бельо, което да бъде на показ, включително външни жартиери. Навлизат и необичайни материи, всичко, което е на ръба на провокацията. Преобладават тъмните тонове с предпочитания към масово използвания дълбок синьо-индигов нюанс – Future Dusk, който ще бъде водещ още няколко сезона.

С какво ще ни зарадва пролетта?

Очакваме пролетно летните дни на 2024-та да ни пленят с елегантна експлозия от бляскави ефекти и скандален минимализъм. Ще бъдете атрактивни с избора на удължени кожени палта, карирани рокли и меки блузони в телесни тонове. Много от дизайнерите избират да представят своите идеи чрез ефектни плетива, възползвайте се от тази тенденция, ако предпочитате уютните ажурени варианти. Карго панталоните са все още предпочитани, но в комбинация с кожено яке, дискретен топ и свободен блейзер.

За най-нетърпеливите – есен-зима 24-25

Накрая, без да правя подробен анализ за година напред, ще оставя този колаж, за да сте информирани какво ще бъде актуално в цветово отношение и следващия зимен сезон. Всъщност, това е много полезно, предвид факта, че връхните облекла са дългосрочна инвестиция и е препоръчително да ги носим поне 2 години. Издавам, че вдъхновение за предстоящите колекции ще бъде слънцето. Небесното светило, като източник на живот, радост, топлина и блясък.

Пишете ми, за да установите или потвърдите своята стилова идентичност, за да се научите как да съчетавате нюансите от личната си палитра с модните за сезона. Научете се как да обедините всички елементи с натюрел, цели, ценности, предпочитания, статус, среда, за да имате завършен и убедителен хармоничен образ. Очарователни случвания!

С приятелски поздрав,

Милена Белчева – Феята на цветовете,

Консултант имидж, стил и личностно развитие

imagemaker.bg