Миряна Бучкова – ПРЕД И ЗАД ОБЕКТИВА

Миряна Бучкова, интервю, имидж

СВЕТЛИНА И МЪДРОСТ

Днес във фокуса на Вашето внимание е чаровната Миряна Бучкова талантлива млада дама с артистична душа. Изкуствата я вълнуват от ранна възраст, като по-късно завършва живопис към НУИ“Добри Христов“-Варна. Продължава с образование в сферата на рекламата и маркетинга. Постепенно класическото рисуване отстъпва място на графичния и уеб дизайн. През последните години фотографията се превръща в голямата ѝ страст, макар и все още като хоби.

За вдъхновението тя казва: „Детайлите и състоянията са моето вдъхновение, винаги съм обичала да ги откривам, наблюдавам, анализирам. Не винаги искам да ги снимам. Понякога просто ми харесва да ги съзерцавам – както външно, така и вътрешно. Когато изследвам детайли и състояния (на човек, животно, растение, градска среда, предмет и като цяло на природата и духа) влизам в друг свят. Свят, който ми дава усещане за пълнота и смисъл.

Често забелязвам и харесвам неща, на които никой не обръща внимание, но на мен са ми направили впечатление по някакъв начин – чрез цветове, форма, интересен ъгъл. Обичам да ги запаметявам – ако не във фотоапарата, то в ума си. После – да ги трансформирам, доразвивам или да експериментирам с тях. Вярвам, че изкуството трябва да предизвиква хората да мислят по-често. Да се задълбочават повече, независимо от използваните за целта артистични средства.”

ЕДНА ЖЕНА, ПРИВЛЕЧЕНА ОТ ИЗКУСТВОТО В МОДАТА

Какво мотивира избора ти на дрехи – удобството да носиш “обичайното”, или моментното настроение и желание за разнообразие?

– И двете. Да, признавам, че в ежедневието наблягам на удобството, така съм свикнала, а казват, че навикът е втора природа, но си позволявам и спонтанности. Много зависи не само от настроението ми, но и с каква цел избирам. Ако търся дрехи за повод, които не са ежедневни ще разгледам и по-екстравагантни модели. Когато е нещо, което искам да нося всеки ден, ще съм по-практична. Все пак трябва лесно да го съчетавам.

 Имаш ли пристрастия към определен вид аксесоари – обувки, чанти, шапки, шалове, колани, очила, бижута…? Опиши някои, които носиш почти ежедневно?

– В момента пристрастия нямам, но имах период, в който купувах много сребърни бижута . Понякога и ръчно изработени авторски модели, например от стъкло, дърво, керамика. Все още са ми слабост, но вече определено купувам по-рядко, като избирам качеството пред количеството. Имам може би три пълни кутии с бижута плюс още една малка, които са като излезли от пещерата на Али Баба. Макар вече да не нося голяма част, сърце не ми дава да се разделя с тях. Следващият аксесоар, който има потенциал да ми стане слабост са шаловете. Като цяло през последните години гледам да се придържам към по-минималистичен гардероб.

Пастелни или ярки цветове предпочиташ? Твоите най-любими нюанси са?

– Ммм, труден въпрос за човек, който се е занимавал с живопис. За мен няма хубави и нехубави цветове, няма съчетаващи и несъчетаващи се комбинации – всичко е въпрос на нюаси, естетика и усет. Що се отнася до цветовете, които нося – преобладават пастелните, както в гардероба, така и в интериора ми. През лятото обличам и по-ярки. Моите любими нюанси се менят с годините. От заклет фен на синьо-зелено-лилавата гама, станах почитател и на златисто-кафявата. Горчицата и ярко жълтото също са ми слабост. Изненадващото за мен самата е, че през последните 2 години започнах да нося ярко червено, макар и не често. Докато преди почти не го понасях. Сега усещам заряда на този цвят и силата му.

ОБЛЕКЛОТО КАТО ВДЪХНОВЕНИЕ

Едноцветни десени ли харесваш, или дрехи с пъстри щампи и декорации, с геометрични шарки-пр. точки, карета…?

– Всичко, което извика в мен «да» е моето нещо в този момент, стига да идва от едно дълбоко вътрешно място, а не от ума. Така пазарувам, независимо дали става въпрос за дрехи или друго. Съответно ако едноцветна блуза ме «извика» ще взема нея, но следващия път може да ми «проговори» и рокля на карета. Имам и едноцветни и пъстри десени, не си слагам ограничения. Все пак в гардероба ми преобладават повече едноцветните.

Най-приятните, според теб, материи? Предпочиташ ли естествените тъкани, или харесваш дрехи със синтетични и изкуствени влакна, които спестяват гладенето?

– Отново и тук не си слагам ограничения, но предпочитам естествените материи. Те са много по-приятни при допир с кожата. В повечето случаи, когато погледна етикета разбирам, че материята е смес от естествени и изкуствени влакна, вече рядко се срещат дрехи от изцяло естествени тъкани. Най-приятни като усещане за мен са памук, лен, кашмир.

Дрехата, която чувстваш, че все едно е измислена специално за теб, е?

– Тази пролет си взех едно невероятно светлосиньо сако с бродирани мънички пчели в същия цвят. Наистина се чувствам все едно е измислено за мен.

СТИЛЪТ КАТО ОГЛЕДАЛО

 С кой стил се индентифицираш – класически, романтичен, аристократичен, арт, екстравагантен, небрежен, драматичен…?

– Да кажем, че най-добре ме описват арт, небрежен и драматичен. Харесвам да има нотка на лекота и непринуденост, удобство, но и някаква закачка, акцент, нещо, което да ме отличава от масата.

Кой е сезонът, през който се чувстваш най-комфортно, каквото и да облечеш?

– Може би есен, но си мисля, че чувството за комфорт е вътрешно и не зависи толкова от това, което сме облекли или кой сезон е, а от начина, по който се чувстваме. Нямам любим сезон, или пък нелюбим. Наскоро си мислех как есента е толкова магична и специална, защото е събрала в себе си копнежа на пролетта и слънцето на лятото и ги е превърнала в зрялост, „топлост“, цвят и уют. Дори и да вали, да е хладно и мрачно тази красота остава.

 Ако имаш пълна свобода, какво би избрала да носиш възможно най-често – спортен сет, изящна женствена рокля, семпъл класически тоалет, хипи дрешки, униформа, домашен халат…?

– Домашен халат, под него женствена рокля и под нея изрязан спортен сет    . Всъщност сега се замислих, че като малка най-често си се представях с класически костюм на бизнес дама. Сега не знам дали бих носила това всеки ден, защото не е чак толкова удобно и практично, но определено ме кара да се чувствам добре.

НОВИТЕ СТАНДАРТИ


Какво е отношението ти към естетичната и пластична хирургия, както и към съвременните “екстри” – екстеншъни, ноктопластика, татуси, перманентен грим, пиърсинг и др.?

 Смятам, че всичко е въпрос на мярка и усет. Не да правим каквото е модерно, а каквото ни отива и ни представя в най-добрата ни светлина. Нямам против естетичните корекции или пластичните операции стига те да се правят, когато наистина са необходими.

Това, което ме натъжава е, че станаха мода и много жени (а и не само) залитат в крайности, които никак не са естетични. Тук обаче отговорност носят и медицинските лица, които ги извършват. Що се отнася до съвременните „екстри“, за които спомена, ако някой усети нужда от тях, нека да експериментира. Всеки е свободен да прави каквото иска с тялото и външния си вид. Аз лично нямам влечение към нито едно от изброените.

Имаш по 1-2 чифта обувки, според сезона, или шкафът ти е пълен с десетки цветове и модели за всеки повод?


– Нещо по средата. По-скоро имам по 3-4 чифта за всеки сезон, но реално нося 1-2.

ИЗРАЗНИТЕ СРЕДСТВА

Кои са най-смелите ти експерименти с визията – пр.драстично отслабване, необичайни цветове на косата, странно облекло?

– Преди доста години ходех с много къса, почти момчешка прическа, което си беше екстремна промяна предвид, че всички ме познаваха с дълга коса още от дете. Другият експеримент за мен беше да пробвам перманентно къдрене (също преди години, сега знам, че доста фризьори вече не използват този метод). Резултатът ми хареса, макар и да знаех, че доста ще увреди косата ми. И следващото нещо, което може да мине в категория „смел експеримент“ е карнавален грим и дрехи по повод на един летен фестивал, на който присъствах.

 Какво е гримът за теб – неизменна необходимост, напълно излишно средство или възможност за разнообразие с излъчването понякога?

– Гримът е начин да изразиш себе си и да подчертаеш хубавите си черти (стига да знаеш как, защото понякога ефектът е обратен ). Той дава самочувствие, разкрива силните старни на лицето, но и прикрива несъвършенствата. Той е изкуство, начин да бъдем забелязани, да бъдем различни всеки път, да влияем на околните, да подобрим настроението си и да засилим излъчването си… и може би още много неща. Тук трябва да питаш някой гримьор.

Следиш ли дизайнерските тенденции и препоръките на стилистите, или разчиташ на своите естетически критерии?

– Следя ги от любопитство, по-скоро артистичната ми натура има желание за това, но далеч не винаги ги спазвам. За мен фокусът не е да видя какво е най-модерното нещо, което да си купя този сезон, това не ме интересува. Интересът ми е привлечен от изкуството в модата. Гледам на ревютата като на изложба, това е храна за душата, извор на вдъхновение и идеи, а не плод на капризна женска суета и желание как да съм „най-рошавата сред гаргите“.

 Има ли период или епоха, които да усещаш близки в модно и архитектурно отношение и ако можеш, би живяла тогава?

– Този въпрос ми звучи като тема на трактат по мода и архитектура в едно. Защо не, интересна идея! Не съм сигурна, може би Ар Нуво, интересно ми е как ли бих изглеждала като жена от картините на Алфонс Муха. Също бих живяла и като фея в някоя приказна скандинавска гора хилядолетия назад.

МИРЯНА -НА ФОКУСИ И ЗАД КАДЪР

 Приблизително колко време отделяш, при подготовка за излизане в ежедневието си?

– Средно между 15 и 30 минути, зависи от повода, т.е. дали ще се гримирам или не. Ако поводът е официален може и повече време да отделя.

 Какво е посланието, което искаш да предадеш с излъчването и облеклото си?

– Лекота, непринуденост, удобство и индивидуализъм с малко артистична нотка. 

 Какъв е твоят съвет и послание към дамите, свързани с модата и имиджа?

– Да експериментират докато открият кой е техният стил, независимо от възрастта и начина на живот. Също – намират по-честичко време за себе си и за женски глезотийки. И да знаят, че стилът не е мода и модата не е стил, както и да не слушат много съвети, а вътрешното си аз, онази вътрешна жена, която много добре и много точно знае от какво има нужда, за да изглежда и да се чувства уникално!

Коя песен, филмова или литературна героиня олицетворяват твоя стил?

– Не съм се змисляла, май няма такава или поне не съм я открила, но винаги съм се възхищавала на Одри Хепбърн. Тя беше вдъхновението ми, когато избирах тоалет и цялостна визия за абитуриентския си бал. Идеята не беше да я копирам – нито роклята, нито кокът бяха същите като в „Закуска в Тифани“, но стилът беше подобен. И досега не съжалявам за този избор и с радост гледам снимките си от тогава.

Напоследък си мислех колко е тъжно, че вече няма такива жени – с такъв усет, стил, излъчване и аристократична осанка, без да стоят надуто и напудрено.

Каква е мъжката позиция по темата – разберете от интервюто с Павел Крачунов – фотограф, музикант и бизнесмен.

колаж и интервю за проект “Модна визитка”:
 Милена Белчева – имидж консултант, Имидж Стил Просперитет ©

кадри-личен архив Миряна Бучкова