Кой навик спасява зъбите?

имидж, интервю, призвание

Привлекателната усмивка, която зависи основно от състоянието на нашите зъби и хигиенни навици, е един от най-важните фактори, отнасящи се до изграждането на желан имидж. В седмицата, в която отбелязваме деня на здравния работник, Ви срещам с д-р Радосвета Симеонова, с която ще говорим за оптималната и цялостна грижа за състоянието на нашетопсихично и физическо състояние и в частност – това на зъбите.

В условията на стресовото ежедневие и динамични събития, тази тема става все по-актуална и важна, затова вярвам, че интервюто ще Ви даде някои наистина ценни насоки и повод за размисъл и промяна.

Житейските избори

? Здравей, Радосвета! Ти си специалист с над 10 годишна практика. Имаше ли ясна визия, че искаш да се развиваш професионално именно в тази насока, или изборът ти на професия е бил продиктуван от други мотиви? Кога осъзна, че грижата за денталното здраве е твоето призвание?

? Трудно ми е да отговоря кога и как реших, че стоматологията е моето призвание, но със сигурност продължавам постоянно да се развивам и да разширявам мирогледа си по отношение на човешкото здраве. Като дете често бях покрай майка ми, която също беше зъболекар и също беше и споделяше идеята за по-цялостен подход към здравето и може би тя ме е насочила волно или неволно към този начин на мислене.

Превенция или интервенция

? Ползваш не толкова популярен, но неоспоримо ефективен холистичен подход, като комбинираш познанията по дентална медицина с такива от сферата на нутриционистиката, китайската медицина, хомеопатията и т.н. Как се спря на точно тази форма на превенция и лечение?

? Този холистичен подход, който комбинира най-доброто от класическата западна медицина с други, доказали се през вековете, лечебни методи, е най-новото и развиващо се течение на медицината, или интегративната медицина. Мисля че тя е бъдещето на медицината като цяло и всички специалисти започват да разбират човешкото здраве в неговата цялост, а не просто като изолирани симптоми в някоя част от тялото. Много често, именно проблемите със зъбите, се разглеждат крайно изолирано, но всъщност те са във връзка със всички други части на тялото.

В традиционната китайска медицина например, зъбите са част от меридианите, по които тече енергията в цялото тяло и са нещо като бушони – когато има проблем в по-жизненоважен орган, за да не заболее той, “изгаря” зъбът, който е свързан с него.

Полезна алтернатива

? За читателите ще е много полезно да научат за някой интересен случайот твоята практика с възстановяване на зъбния емайл и структура (реминерализация).

? Това е много интересен въпрос, който ми припомня, че когато за пръв път публикувах подобен случай в моят сайт, срещнах изключително много удивени и учудени хора. А всъщност, възстановяването на зъбния емайл, не е нещо магично и невероятно като събитие. Това се случва изключително често, всеки ден, във всяка уста: при хранене зъбите са подложени на агресивни киселини, които разтварят емайла. А след това, тялото създава условия да се справи с щетите и да възстанови загубените минерали. Тези процеси са естествени – като изгрева и залеза, като приливите и отливите.

Но за да отговоря по-конкретно на въпроса, ще разкажа за първия път, когато видях естествено излекуван кариес. Тогава бях още студентка в Медицинският университет. Пациентът беше възрастен човек, видимо с недобри навици за грижа за зъбите, много от тях дори липсваха. Но на един зъб имаше голяма дупка, която въпреки че беше по-тъмно оцветена, беше абсолютно здрава. Тогава повиках преподавателя си да попитам какво е това – никога не бях виждала подобна картина .

Той ми обясни, че това е било голям кариес, но след като пациентът е загубил съседният зъб, повърхността на кариеса е останала достъпна за слюнката и по този начин тя е спомогнала за стопирането му. Така че, заключението от тази история, е че тялото много добре знае как да постигне здраве, само трябва да му осигурим условията за това.

Здравно ръководство

? През 2019г. издаде книгата “Без кариес – невидимата връзка на зъбите с цялостното здраве”. Анонсирай и този твой проект. С какво най-вече е полезно това издание за читателите?

? Може би всеки от нас някога е бил на зъболекар и са му казали нещо отрода “Имате тук един кариес, но още не е за пломба. Нека да изчакаме до следващия път и да видим дали ще се нуждае от лечение ”. Е, книгата е за времето, в което чакаме. Защото ако просто скръстим ръце и чакаме, т.е. не променим нищо от това, което правим за грижата за зъбите издарвето си, със сигурност в един момент ще се нуждаем от тази пломба. Но ако положим осъзнати усилия за това, шансът зъбът да остане здрав е наистина огромен. Освен това, книгата е фаворит на много родители, които искат да запзят зъбките на децата си здрави, като започнат да се грижат за тях правилно, още от самото начало.

Къде грешим?

? Понякога хората пренебрегват последиците от непълноценния начин на живот, свързан с липсата на режим, движение, сън, психичен и енергиен баланс. По твои наблюдения, кои са най-често срещаните грешки или заблуди, по отношение на устната хигиена и навици?

? Една от честите грешки, която всички допускаме, е че често мием зъбите си просто по навик, без реално да си даваме сметка дали сме ги почистили добре. Доста фактори са отговорни за този проблем, но със сигурност имаме вградена система за проверка на състоянието им – и това е езикът.

Знаете, че езикът е изключително сензитивен орган иможем да го използваме в своя полза: когато зъбите са чисти и преминем с език, по тях трябва да ги усещаме съвсем гладки и лъскави, Усещането за грапави зъби означава, че по тях все още има остатъци от храна и бактериална плака, които е нужно да почистим със зъбен конец, или подходяща четка.

Второто действие, към което призовавам, е по-скоро бездействие. Или иначе казано: не трябва да мием зъбите си веднага след хранене. Вече споменах, че по време на хранене, пиене на различни напики вкл. кафе,в устата се образуват много агресивни киселини, които разтварят емайла. Изчеткването с четка в тези моменти, може да премахне части от емайла, което в дългосрочен план, обаче, може да доведе до чувствителност на зъбите, болка, кариес.

Тревожните симптоми

? Кои са първите симптоми, които сигнализират за нарушения в оптималното здраве на зъбите, които изискват посещение при специалист, преди да се стигне до последния сигнал – болката?

? Чувствителността в зъбите и кървенето от венците, обичайно, са първите симптоми, които лесно хората пренебрегват. За съжаление, те винаги са сигнал за развиващ се проблем. Затова е много важно не само да посещаваме често зъболекаря си, но и да полагаме грижи за зъбите си у дома. Защото здравето зависи най-вече от това, което правим или не правим ежедневно.

Дентално здраве с домашни средства

? Препоръчваш ли жабуренето с билкови отвари или други процедури в домашни условия, наред с почистванено с конец и измиването на зъбите след хранене?

? Има много натурални средства, които са ефективни за профилактика илечение на заболяванията на зъбите и венците. Но е добре човек да се консултира със специалист, преди да предприеме такива стъпки, защото истината е, че всяко средство си има своите специфики.

Много от билковите отвари например, могат да променят цвета на зъбите и те да станат по-тъмни. Други средства – като етеричните масла, които са доста популярни в момента, могат да доведат до промяна в микробиологичния състав на слюнката и също да доведат до някои нежелани ефекти. Така че, ако някой има желание да добави нещо към рутината си, нека първо се консултира със своя зъболекар.

Каква вода да приемаме?

? Съставът и качеството на водата неизменно дават отражение върхусъстоянието на зъбите ни в дълосрочен план и информацията в този аспект е доста объркваща. Какви са твоите наблюдения и предпочитания?

? Разбира се, водата е много важна за доброто здраве. В последните години много се акцентира върху нуждата от филтриране на водата и това безспорно е така. Но не по-малко важно е, всъщност, след като пречистим водата си, да върнем обратно в нея солите и минералите, откоито тялото се нуждае. Това става много лесно, като добавим няколко кристачета качествена морска сол в нея, а има и специални минерални добавки. Това е и начинът, по който “приготвям” водата у дома. Така, освен че става по-вкусна, е и по-полезна за здравето.

Мием ли правилно зъбите си?

? Има различни концепции, относно спецификата на изчеткване припочистване на зъбното тяло. Какъв е методът, който ти прилагаш и препоръчваш при достигане на по-зряла възраст, тъй като при децата есъвсем специфично и индидидуално?

? Правилото като цяло, е да четкаме ,,от розово към бяло” т.е. посоката е от венеца към върха на зъба. Но наистина различните хора имат специфични нужди и най-често можем да ги посрещнем с правилните средства за почистване – четки, конци, зъбен душ.

Аз съм на мнение, че човек трябва да има по-скоро комплект четки за зъби за специфичните проблеми, които има, отколкото една единствена четка за цялата уста.

Кой навик спасява зъбите?

? По отношение на храненето, какво трябва да съблюдаваме, за да поддържаме по-дълго отличния вид и здравина на зъбите и устната кухина, освен избягването на кафе, вино, газирани, разтворими напитки и захарни изделия?

? Абсолютно правилно е, че само избягването на очевидно вредните неща не е достатъчно. Това, което е много важно, е и какво даваме на тялото си. И всъщност, най-често днес се фокусираме върху вида на храната, апренебрегваме най-важното за нейното усвояване – сдъвкването. Съвременните хора се храним бързо, с преработени храни, често се промотират соковете и смутитата като много полезни, но те пропускат това изключително важно действие – дъвченето.

 Тук правя паралел към изконния Природен закон, че само това което е нужно, се запазва. Ако не използваме зъбите си и не дъвчем достаъчно дълго храната си, даваме сигнал на тялото си, че то не се нуждае от тях и не е нужно да използва много ресурси, за да ги пази здрави и устойчиви. Може да звучи малко странно, но замислете се – когато на бебето му растата зъби, то търси да дъвче всичко наоколо. Защото дъвченето провокира растежа на зъбите,т,.е. към мястото се насочват градивни вещества. Този механизъм не се променя и в по-късна възраст.

За и против избелването

?В последните години, избелването от емайла е част от рутината на много хора. Каква е твоята позиция по повод тази практика, честостигаща до крайности и нежелани последици. Цветът на костта обикновено е заложен генетично, но с какви натурални средства е допустимо да поддържаме и естетичния вид на зъбите и нашата усмивка?

? Цветът на зъбите се влияе от външни и вътрешни фактори. За някои от външните вече си говорихме – оцветявания от храни, напитки, налепи от тютюн и др. Те обикновено се премахват при професионално почистване при зъболекар.

интервю призвание
фото кредит – pikrepo.com

Също така, любопитно е, че и цветът на червилото, което използваме, също може да влияе на възприемането на цвета на зъбите! Но по-интересно е, как цветът на зъбите се влияе от вътрешната среда на тялото. Емайлът е прозрачен, а под него се вижда следващия слой, който изгражда зъбите -дентина. Дентинът е изграден от много микроскопични каналчета, които са пълни с течност. Когато тази дентинова течност е обилна, зъбите стават по-бели, лъскави и гладки. Намаленото количество ги прави жълтеникави и с тебеширен вид.

Много са факторите, от които се влияе дентиновата течност, като за тях подробно разказвам в книгата си. Но най-общо, освен храненето и хидратацията, това са слюнката, дишането, хормоните, сънят, стресът. Така че, отново се връщаме в началото с нуждата от цялостен подход към здравето, а също и към красотата.

Благодаря за отделеното внимание и изчерпателна информация!

Координати за връзка

С д-р Радосвета Симеонова може да се свържете, чрез посочениете координати:
?bezkaries.com
?https://www.healee.com/bg/580824
?https://www.instagram.com/bezkaries/
? Без Кариес

Книгата може да си закупите в книжарниците – физически и онлайн, или да поръчате през сайта bezkaries.com, с автограф от автора

ПРОЧЕТЕТЕ И СПОДЕЛЕТЕ!

Също така, от следващия участник в проект “Призвание и признание” – Маргарита Вълканова, научете повече за това каква вода е необходимо да употребяваме, за да бъдем здрави и красиви.

С уважение и пожелание за отпимален тонус и безброй поводи за усмивка,
Милена Белчева – Вашият имидж консултант

заглавно изображение с нетърговска цел: feeh-costa-unsplash