кафето – мистика, мода, магия?

имидж консултант, цветови анализ, цветове, мода, стил, красота, визия, кафе

“Една минута нежност”*

Сезонната меланхолия се плъзва по извивките на утрото, дишащо ефирно изпод още топлите чаршафи. Сънищата размърдват крилца и отлитат към своето вдъхновено случване. Кафето още мърка като очаквано желание в мислите и скоро първата глътка ще усмихне сетивата. Усещам почти осезаемо трептежите на любим силует, с надеждата за неизменното му присъствие в чупливия ми свят. Почти се пробуждам. Почти мога да докосна. Дотогава просто се опитвам да светя през мрака на несбъднатотостите и да живея красиво. Добро утро, прелестни хора!

Енергията на преживяването

Започвам умишлено с интерпретация на това лирично откровение и с желание то да Ви прегърне виртуално с ефирната мекота на усещането и вдъхновението за ново начало. Годините, в които живеем и изпитанията, през които минаваме, са достатъчно тягостни. Но именно в процеса на смиряване идва онзи пречистващ лъч, който ни изпълва с преклонение и признателност. Поне аз се опитвам да държа тях на фокус, дори да изгубя правилния курс в бурните вълни на мракоробието.

Защо кафето като тема, не е ли тривиално? За мен – категорично не. Вече споделих с Вас личната ми история с него и защо е толкова специално. Сега, обаче, нека Ви запозная с няколко интересни, необичайни местенца на които съм се потопила в този осъзнат преобразяващ ритуал.

“Да не си помислите, че си измислям…”

Красотата като смисъл

Правя и следните уточнения, дали някой от Вас ще се припознае в тях?

1.Не пия кафето за събуждане, а след като съм будна, за да му дам право да благотворства в мен.

2.Най-нелицеприятната ми гледка е неугледни продавачки с пластмасови/картонени чашки да пушат настървено или отегчено пред някой търговски обект, или женици да се разхождат по улицата по този начин. За мен кафето е аристократичен ритуал по отношение на естетика, финес, атмосфера и мистичен – по отношение на изключването от светската суета и дребнотемия.

3. Вярвам, че специално подбраната чаша, музика, четиво и т.н. са точния хармоничен комплимент към извеждането ни от състояние на „никакво/смотано ми е“ – до онова жадувано на естествена лекота, доверие, безметежност.

Време е за уханно пътешествие

В прохладната причудлива гора край “Петрич кале”

“Заради обичан мъж аз съм готова на всичко! Даже и да му направя кафе.” Кийра Найтли

Кофеиново вдхъновение при Иванови скални манастири

“Душата не иска нито чай, нито кафе. Душата иска разговор. Кафето е само повод.” турска пословица

Мигове блаженство от върха на водопада

“Кафенето е църквата на журналиста.” Дежьо Костолани

в почти недостъпните манастири на Петров дол

“Един мой приятел има ритуал: Той пише стихотворения всеки ден със сутрешното си кафе.” Ариана Хъфингтън

скала кафе имидж стил
В обятията на една над сто годишна липа

“Кафето беше онова място, където слънцето изгрява над хоризонта и осветява небесата в изблик на живи цветове.” Даринда Джоунс

В тишината на залеза

“Шоколадът е почти изискано лакомство, а кафето е вкусът на надеждата.” Джеф Линдзи

Когато въвлечеш в симпатичната си лудост и естетична изненада почитател на горещия шоколад…

“Бих искал също да бъда такъв литературен герой. Денонощно момиче, което се скита по улиците на града и намира убежище в някакво кафене.” Бенедикт Уелс

Когато сезонът няма значение…

“Зад всяка преуспяла жена стои огромно количество кафе.” Стефани Пиро

в прегръдката на летния северен бриз

Мисля, че ако бях жена, щях да нося кафе като парфюм.“ Джон Ван Дрютер

На 24.юни в уханните полета на Староселец

Ритуалът за кафе, – казва гласът на Бей, – се състои от три чаши, абал, тон и барака, които се пият на свой ред. Първата чаша е удоволствие; вторият потапя един в съзерцание, а третият дарява благодат. Между чашите кафе, според абисинците, има трансформация на духа.” Антъни Капела

Великденски приключения в Ботаническа градина

“Щастливите хора четат книги и пият кафе.” Анес Мартен-Люган

Вероятно – единственият ексцентрик, пил кафе на поляна в компанията на стадо телета в Сърбия. Споделям, защото ми е любим кадър.

С последната глътка…

Прекрасни читатели! Допадна ли Ви тази виртуална, но екзотична разходка? Изпитахте ли наслаждение, умиление, вдъхновение, поне за няколко мига? Пишете ми за Вашите кофеинови преживявания и специфични предпочитания. Вярвам, че и изборът ни на напитки, и начинът по който ги консумираме, също е индикатор, определящ личния ни стил! Нека той бъде автентичен, удивителен и удивляващ!

С приятелски поздрав,

М.Белчева – Вашият имидж консултант ©

Имидж Стил Просперитет

* цитат от песен на Лили Иванова „Стрелките се въртят“, по текст на Надежда Захариева и аранжимент на Иван Пеев

заглавна снимка с нетърговска цел: kaboompics