защо да не изглеждате демоде?

В света на модата, винаги сме изправени пред избора: дрехи, които отразяват сегашните тенденции и стилизиране на образа, или тези, които изглеждат демоде, смешни, дори абсурдни. Но защо точно трябва да се въздържате от носенето на тези дрехи, които вече не са за Вас и какви са потенциалните рискове?

В тази статия Ви давам синтезирани, но и максимално изчерпателни причини да избягвате нелепите визии и да се радвате на добър тонус и отношения. Първо, правя уточнение, че целта е да видите ситуацията отстрани и да избегнете потенциални вреди, спрямо Вашия имидж, професионално и личностно и развитие. Като експерт по отношение психология на облеклото, личен  и корпоративен стил, а и в ролята на потребител като Вас, призовавам към мъдро и адекватно придържане към тенденциите и новостите.

Няма елегантност и класа, без хармония и баланс. Въпреки силата на рекламата и добрия маркетинг, се въздържайте от това да се затрупвате с модни вещи, въвлечени в игрите на егото и индустрията.  

И така, запознайте се с най-важните акценти веднага:

1.Липса на сигурност

В начина, по който избираме да изглеждаме, са скрити всичките Ви устойчиви съзнателни и неосъзнати програми, травми, убеждения. Те изразяват същността ни и формират, както личността Ви, така и тялото. Когато изпитвате дискомфорт на някакво ниво, чрез неудачната визия, само го засилвате още повече и това си личи. Това може да подсили Вашата неувереност, неразположение и да се проявите като несигурен и неподкрепен човек.

2.Лабилност в самочувствието

Чрез правилни нагласи, облекла и комбинации, можете значително да стабилизирате своето добро самочувствие. В обрания случай, сами си създавате състояние на съмнение, изразявате ниска себеоценка, липса на устойчивост и трудно може да изградите доверие към своите способности. Изразът “fake it till you make it” е много удачен в случая. Ако искате да бъдете успешни и респектиращи, изглеждайте и се дръжте като такива.

3.Понижено удоволствие

Животът е устроен така, че се налага да носите и сменяте дрехите си (почти) всеки ден. Най-малко, в подкрепа на личната хигиена. Липсата на знания и умения какво и как да изберете, прави този процес мъчителен. Особено, когато поддържате нефункционален гардероб – отеснели, окъсели, неугледни дрехи, с архаични кройки, неудобни, от неприятни материи. Това драстично увеличава времето за избор и намалява приятния ритуал да облечем прекрасната си душа и съкровено тяло в подобаваща одежда.

4.Загуба на интерес и внимание

Обличането с дрехи, които имат твърде неприветлив вид – избелели, разтеглени, странни и несъразмерни, например, винаги крие рискове. Подобен навик може да предизвика негативно външно възприятие и да доведе до загуба на внимание от страна на другите хора. Така се лишавате от стойностни запознанства и популяризиране на това, с което се занимавате или искате да правите.

5.Лишаване от себеизразяване

Изборът на визии, с определени аксесоари, цветове, линии и модели, е начин за изразяване на Вашата индивидуалност и неподражаем стил. Носенето на дрехи, които са извън мода, или в неподходящо съчетание, може да Ви лиши от този аспект на себеизразяването.

6.Неефективна комуникация

Чрез всеки елемент от своята визия, както и чрез стила по който се представяте, чрез езика на тялото, влизате в процес на общуване. Има значение начина по който, одухотворявате дрехата и как акцентирате върху детайлите и нейното качество и удобство. Как чрез подходящата кройка, модел и принт, представяте красотата на Вашето тяло. С неудачните тоалети и поведение, не можете да отправите нужното послание, да загатнете или заявите своите идеи и ценности. Пропускате възможността от ценни дискусии, партньорства и съвместни проекти.

7.Нежелано първо впечатление

Поддържането на актуална визия е начин да покажете уважение към себе си и към околните. Когато проявявате грижа за Вашия външен вид и представяне, създавате предпоставки за това да Ви възприемат с респект и симпатия.

8.Срив в репутация и доверие

9.Демонстрация на апатия

10.Сигнал за фрустрация

11.Застаряло излъчване

Носенето на актуални и интересни дрехи ни помага да бъдете в крак с времето и да подчертаете своя интерес към модата и стила. От една страна, това е коз, от друга – риск. Утра модерната визия е сигнал за липса на увереност в личните достойнства. Ретро излъчването, когато не е целенасочено в стил винтидж, арт деко и т.н., например, може да Ви добави излишни години и да Ви състари като общо възприемане.

12.Неприспособимост

Да отправи сигнали, че сте човек със закостенели разбирания, отнесен в някакъв въображем свят, че не не живеете тук и сега.

13.Нелепи и комични ситуации

Изборът на дрехи, които изглеждат смешно или несъответни за даден момент, може да ни подложи на смеха или неловки ситуации.