Живеете ли според призванието си?

пленер, планиране

Темата за призванието е вълнувала от векове хората, но в днешната динамична система, в която живеем, става все по-важна. Проверете дали ще отговорите с “Да” на подготвените по-долу въпроси, които ще Ви дадат яснота за статуквото и последствията от изборите Ви. Отговорете си писмено и преценете, дали не е време да актуализиране своя професионален път? За някои ще е необходимо повече време за преценка и решение, примерно отпуск, в който да преосмислят ежедневните си дейности.

Лично при мен, най-отрезвяващо подействаха думите, че “това, което не променяш, го избираш.” Прочетох ги, споделени от един познат пастор по съвсем друг повод, но бяха моят момент на прозрение. Търсих автора на това прозрение, но открих трима посочени – Laurie Buchanan, Fabienne Fredrickson и Andy Rooney. Който и да е установил тази закономерност, със сигурност е дал есенцията на поведенческите ни реакции.

Отлагате ли личносто си щастие, в името на професионална заетост? Независимо, че тя може да Ви носи само препитание, при това не на нивото и в степента, в която искате?

Казвате ли си “Трябва да потърся нещо друго”, но намирате все някакви причини да не се посветите на това? Дали мотивите не са, че може би не се чувствате достатъчно ценени и достойни да имате всичко балансирано? В това влиза финансово изобилие, и отлични бизнес и любовни отношения, и достатъчно свободно време да се насладите на благата от труда си.

Случва ли Ви се често да изпитвате неудовлетворение от начина, по който протичат дните Ви и от резултатите, които постигате като реализация в дадена сфера?

Има моменти, при които вложените услия дават неизменно матириализация на едно или друго желание. Но е важно, дали това носи истинско удовлетворение. Въпреки изтощението, или само задоволява някакви обществено приети ценности като слава, авторитет, превъзходство и т.н. Категорично не всички хора са амбициозни. За едни успехът и щастието са в това да бъдат най-добрите в корпоративния свят. За други, обаче, в това да проходят след болест, например, или да имат възможност да рисуват или спортуват за тонус всеки ден.

имидж, призвание
photo credit_jeffery_erhunse_unsplash

Да продължим с въпросите…

Имате ли чувството, че нещо пропускате? Струва ли Ви се, че на другите сякаш всичко им се случва с лекота и привличат “златния шанс” в живота си, сравнявате ли се с тях?

Питате ли се дали това, което правите, е изпълнено с дълбок и съкровен смисъл? Дали изразява ценностите Ви, дали е Вашето призвание, най-доброто Ви осъществяване?

Държи ли Ви състояние на “полу-удовлетворение”, в което се чувствате полу-признати и не съвсем на мястото си? А продължавате ли да отдавате време и интелектуален ресурс на нещо поносимо, защото “ситуацията е такава/обстоятелствата го изискват”?

Знаете ли, че причина за дискомфорта, за множество здравословни неразположения, обикновено се крие в принудата? Сред тях са продължителните леки или по-тежки психични състояния на потиснатост, завист, апатия, агресивност, безсилие и т.н. . Вътрешният конфликт между това, което се налага да правите и осъзнаването, че дадено занимание не е за Вас, че не е нещото, което Ви изпълва с виталност и вдъхновение. Доброволното “приемане” на обстоятелства, “защото така се налага”, ще остави само едно потиснато напрежение, което рано или късно ще се прояви.

Заслужавате ли да плащате такава висока цена?

Много често човек е склонен да си измисля какви ли не причини и оправдания, че външни избори мотивират решението му да работи една или друга професия. Всъщност, това е удобна самозаблуда и производно на инертността му.

С радост и удоволствие Ви каня на среща-разговор, свързан с програмата ми “Призвание и признание”. Нека намерим заедно дейността, която най-много Ви импонира на Вашия светоглед, ценности, предпочитания, интуиция, способности.

Всеки заслужава да получава не само достойно заплащане за дейността си, но и нестихващо въодушевление и интерес. Заслужава чувство на пълнота и спокойствие, че трудът му е повече удоволствие, отколкото усилие, преди всичко радост, а не примирение.

Бъдете вдъхновението, което ще мотивира и другите хора да извървят този път на себепознание и развитие!

С уважение:

Милена Белчева – Вашият имидж консултант ©

Имидж Стил Просперитет

корично изображение с нетърговска цел-studio-unsplash.com