копринени вълшебства

щастие, спокойствие, дете

ЖЕНА И ПОЛОВИНА, ОБГЪРНАТА В КОПРИНА

Изработката на копринената нишка и тъкан е вълнуващ процес, който изисква внимание, специфични умения и търпение. От мистичния път на копринените буби до изящните дрехи, които се носят с осезаемо удоволствие, производството на копринените платове е вълшебно пътешествие, което все още носи своята магичност и величие. Копринените завивки, дрехи и аксесоари са не само модерен щрих, а и възможност за подобряване на здравето, досег до вдъхновяваща красота и богата история. От древността до наши дни, коприната е била символ на благоденствие и елегантност. Независимо от високата цена, важно е да си напомняте, че това е истинска инвестиция във вашето благосъстояние. Нека обърнем внимание на 15 конкретни ползи от копринените изделия, както и предимствата на коприната спрямо други материи.

1. Несравнима нежност и удоволствие

Копринените тъкани са изключително деликатни, приятни, нежни и обгръщат тялото с усещане за безвремие и лекота. Това ги прави идеални за дами и господа с по-чувствителна и склонна към зачервявания кожа. Понякога забравяме, че допирът също е част от нашата сетивна природа и е необходимо да развиваме своята чувствителност към различните материи, форми, релефи.

2. Влага, която приляга

Коприната има способността да задържа влагата, това е особено важно за хора с по-суха кожа За тях е препоръчително да избират копринени дрехи, кърпи за лице и коса, както и спят върху копринени завивки. Хидратацията благоприятства всички клетъчни и тъканни процеси през целия ни живот и е необходимо да бъде оптимизирана и външно, и вътрешно. Добре е да подпомагаме процеса на разпределение на влагата в слоевете, да проследяваме алкално-киселинния баланс и да се предпазваме от влиянията на UV лъчите, замърсяването, алергените. Това се постига с изследвания, с внимателно избран хранителен режим и навици, с физическа активност, подходяща козметика и т.н. Нашата копринена красота иска специално отношение през всеки ден от живота ни.

3. Минимизиране на бръчките

Благодарение на гладката повърхност на коприната, дрехите от тази материя могат да помогнат за намаляване на появата на бръчки, като поддържат кожата еластична и приятно опъната. Е, не можем да достигнем супер здравината на копринените влакна, но със сигурност и лицето, и тялото ще изглеждат значително по-добре, при по-дълготраен допир но копринени тъкъни.

Спокойно можем да заменяме някои почистващи аксесоари или дори обкновените памучни тампони с копринени тривки. Имайте предвид, че тези от естествена коприна са доста груби на допир, но не нараняват кожата. Преди няколко години получих такъв подарък и често го ползвам с удоволствие.  Редувам почистващите процедури и с ръкавица с фибри на ENJO. Разбира се, тези приспособления не изтриват бръчиците, които си наваксваме с дози „сълза и смях“, но са добра алтернатива – сутрин с по-ледена и плодова/билкова вода, вечер – с хладка флорална отвара, например.

Винаги оптимален избор

4. Освежаващо дихание

За разлика от някои други материи, коприната е има радваща пропускливост, според вида и плътността на нишките за различните изделия, което я прави подходяща за халати, пижами и завивки, особено през топлите летни и есенни дни. Вярно е, че копринените буби не стигат до летене, но даряват на нас това незаменимо усещане за полет и виталност. Със сигурност вече нямате нужда от допълнително убеждаване, но нека преминем към следващите предимства.

5.Комфорт и здраве

Свилените изделия не провокират неприятно чувствителната кожа и не предизвикват алергии. Не само това, те имат естествени антибактериални и антимикробни свойства, което подпомага предотвратяването на задържането и развитието на нежеланите микроорганизми. Това намалява риска и от неприятни миризми. Какво облекчение за хора с по-изострена нервна система и силно активни потни жлези!

Тези свойства се дължат на естествения протеин в тъканната структура. Фиброинът нарушава функциите на бактериалните клетъчни мембрани и така се намалява стреса за имунната система. Поради своята високохранителна функция, полимерният фибрин се предлага и под формата на прах за вътрешно приложение. В този си вид, спомага за разграждането на алкохола в човешкото тяло и защитава черния дроб, лекува някои кожни заболявания, ползва се и в медицинската козметика за кожа, склонна към омазняване.

6. Стимулирана циркулация

Носенето на копринени дрехи подобрява циркулацията на кръвта и съдейства за поддържане на здравословен кръвен поток. Жизненоважните осморки на движение на безценната телесна течност спомагат функционирането на всички органи и системи. Благоприятства се метаболизма. Масажните движенията на копринените завивки могат да помогнат лимфния дренаж, което е полезно за тонуса на нашата кожа. Намаляват мускулните болезнени схващания, изтръпвания, бодежи, ускорява се процеса по изчистване на токсините от организма.

Е, сама по себе си коприната няма как да ни събуди за живот, нужно е да подпомогнем тонуса си с редовна физическа активност, но със сигурност ни кара да случваме всичко това с по-голямо удоволствие. Сутрешната гимнастика в леглото е далеч по-приятна, когато сме обгърнати от любимата материя.

радост за сетивата

7.Наслада и прохлада

Копринените тъкани имат свойството да регулират температурата през всички сезони. Колкото и фини да изглеждат, имат силата да балансират телесните усещания и да доставят приятно благоразположение както по време на сън, така и през активната част на денонощието. С развитието на технологиите започва и масовото производство на rayon – материята, която съдържа около 70% синтетично и 30% естествено влакно. Тази изкуствена, „ледена“ коприна има сходни качества на значително по-добра цена. При нея блясъкът е по-малък, но достатъчно ефектен, допирът не дава усещане за разкош и изящество, въпреки това осигурява досаттъчно гъвкавост и мекота при съприкосновение с тялото.

8.Спокойствие наяве и насън

Вълшебните завивки от висококачествена коприна са известни с успокояващия си ефект върху нервната система. Допирът до гладката материя непременно ще помогне намаляването на стреса и подобри на качеството на съня ни. Тялото се отпуска, мисълта се отнася в други измерения на блаженство, покой и чудеса. Сутринта вероятно ще се чувствате по-релаксирани и съсредоточени.

9.Антистатични и екологични

Този вид дрехи са тънки, прахоустойчиви и имат по-ниска степен на наелектризиране. Това ги прави предпочитани за носене и ни освобождава от досадното прилепване и усукване на плата към кожата. Производството на копринени изделия обикновено е по-екологично в сравнение с другите текстилни процеси, което ги прави по-удачни за околната среда.

10. Красиви и издръжливи

Битовият текстил и модните дрехи от коприна могат да запазят цветовете си значително по-добре от много други материи. Това ги прави изгодна покупка в дългосрочен план, тъй като ще изглеждат красиви и нови години наред. Колко прекрасно е да се наслаждавате на деликатните пастелни рисунки или ярките тюркоазени и цикламени принтове върху вашите шалове, калъфки, кафтани…Въпреки своята финес, копринените артикули са изключително здрави и могат да издържат на много пранета и употреба. Избираме нюансите, в унисон с палитрата от най-добрите варианти, според нашия цветови анализ.

Прекрасен вариант за интериорен текстил

11.Естествена UV защита

Копринените изделия осигуряват естествена защита от вредните UV лъчи на слънцето, като помагат да се съхранява по-дълго здравето на нашата кожа. Добра е комбинацията от копринен прах и слънцезащитен агент с цел по-голяма ефективност. Много полезна е и копринената пудра, която дава на лицето както грижа, така и красота чрез по-меко отразяване на светлината, а също и ефирно, успокояващо усещане.

12.Подхранващ ефект

Изборът на копринени аксесоари – маски за очи, калъфки за възглавници, кърпи и ластици може да помогне за доброто състояние на кожата и косата ни, като запазва влагата и минералите в тях. Все пак, внимавайте, когато си лягате с маски и гелове вечер, тъй като материята се цапа много лесно, а почистването няма как да е типично агресивно като препарати и температура.

13.Хигиенични и еластични

Копринените дрехи имат лека еластичност, която ги прави удобни за носене и се адаптира към формата на нашето тяло. Предоставят ни по-голяма свобода на движение и естетическа хармония. Кожата запазва своето приятно ухание, движенията са по-уверени и плавни.

14.Различни и аристократични


Копринените дрехи и завивки са символ на елегантност и стил, което ви прави да се чувствате уверени и привлекателни. Те внасят лукс и изтънченост и са една приятна част от нашата рутина. Когато комбинирате няколко части на облеклото от тази материя, имайте предвид цветовото поведение и движение на всеки от тях. Нехармоично се съчетават например – тънка и плътна коприна, изкуствена и естествена, еднотонна, но върху различна фактура. Препоръчвам свилените изделия да бъдат третирани внимателно, ще споделя в края няколко важни съвета.

15.Широко приложение

Коприната има хилядолетна и вълнуваща история, която можем да продължим, чрез употребата ѝ в нашето ежедневие. Имаме многолики възможности – завивки, кърпи за коса, стилизиращи аксесоари, ленти, тривки за лице, шалове, халати, пижами, бельо, ризи, рокли – радващо разнообразие. Най-добре е за започнем постепенно да инвестираме в нови артикули с различна плътност и колорит.

Моят опит

Първата ми любов бяха копринените шалове и потници с коприна и дантела, които изглеждат великолепно под строго сако. Допълних с няколко елегантни ризи, кърпи, аксесоари, а скоро получих и изненадващ подарък – калъфка, при това в мой така любим цвят, плътен вариант, не се хлъзга по време на сън, а аз доста се въртя! И другите изделия, които възхитително красивата и сърдечна копринена лейди предлага са висок клас и с наистина добра изработка. Последвайте, подкрепете, заявете…Divona Di Mare. Още преди години бях решила да се снабдя постепенно и с копринено спално бельо, но поради безчет непредвидени обстоятелства и обрати, ще го случа в по-благоприятен момент.

Внимавайте с цветните принтове. Похабих по невнимание разкошен марков огромен шал, който при едно от пранетата – единствено ръчни, пусна боя от препарата вероятно и се размаза непоправимо.

Винаги съм била естет, още от най-ранните си детски години, естествено е коприната да ме привлича. Не заради лукса, а заради превъзходните ѝ качества и неустоими усещания. Ще се радвам да съм ви предала от своето вдъхновение! Коприната винаги ще бъде част от световната мода и ще ви запознавам периодично с тенденциите и в тази посока.

Бонус препоръки

  • Тествайте устойчивостта на багрилата, в някое крайче на плата, при 30-40 градуса на водата, нека не е варовита и не ползвайте силни препарати за петна и т.н.
  • Не усуквайте, а изцеждайте нежно и изтръсквайте изделията при простиране.
  • Сушете на стайна температура, без климатик, или на непряка слънчева светлина
  • Гладете през кърпа от обратната страна на артикула
  • Изчакайте да се охлади, преди да приберете, иначе повторните гънки са гарантирани
  • Подреждайте закачените в гардероба изделия на отстояние, далеч от миризми
  • При възможност, по-малките артикули – бельо, маски, ластици, топове прибирайте в торбички от коприна или друга фина материя, за да осигурите по-добро съхранение

С обич и благопожелания,

Милена Белчева,
Феята на цветовете Ⓒ
имидж консултант, стилист в Имидж Стил Просперитет
Тематични сесии и ваучери за подарък via imagemaker.bg