“ами…дет`съ вика”

имидж консултация, експерт

Всички ние грешим в различна степен, спрямо лични избори и поведенчески реакции, в една или друга житейска сфера. И се учим постоянно, ако за нас това е осъзната необходимост.

Отчитам факта, че притеснението, несигурността в дадена информация, моментните състояния на дискомфорт, както и други фактори, са частична причина за гафовете или несъвършенствата, които допускаме.

Кое обаче ме озадачава и е повод да напиша и споделя позицията си? Посредствеността!

В последните години е модерно да бъдеш личен треньор, коуч, ментор, фасилитатор и какво ли не, да правиш курсове, обучения. Неизбежно е “да изграждаш бранд” и “да се позиционираш като експерт”. Не съм против нито новите направления, нито съответните изяви.

За грешките и хората

Аз също съм избрала да следвам път, който е свързан с по-малко популярни услуги, но с ясното убеждение, че в тях са концентрирани моите таланти, знания, умения и опит.

Понякога допускам както правописни, така и правоговорни грешчици, въпреки солидното ми образование и безброй проверки. Случва се и се извинявам за това. Случва ми се да имам и стилистични разминавания. Но не приемам за нормално, когато се пишат публикации и правят видеа, некомпетентността да се превръща в евтино оправдание. Не приемам, защото инертно привикваме с нея.

photo credit – pikrepo.com

Масово специалисти – психолози, мотиватори, маркетинг експерти, терапевти, НЛП, дори копирайтъри, PR и имидж консултанти и т.н. :

  • използват неправилно чуждици
  • не търсят съотвестващи думи на родния си език
  • допускат много диалектни форми и ще Ви направят хора, които “ще променЪт живота си”.
  • говорят с изключително дразнещото погрешно добавено “Е” при глаголи в мн.ч. – да видимЕ, правимЕ, творимЕ, мислимЕ, учимЕ…
  • включват в мастър клас сесии, уж на високо ниво, изрази като “дет съ вика”, “егати”, “в кюпа” и т.н.
  • вкарват “й” на безумни места – технологий, емоций, претенций…

Е, и? Какво толкова?

Прелестни приятели и читатели!

Споделям всичко това не от позицията си на журналист, а във връзка с отговорността ми като майка! Не желая децата ми, а някога и внуците, да бъдат в обкръжение на неграмотни хора. Независимо дали те са в тяхното поле като приятели, или се “появяват” на екрана на телевизора и телефона.

Хора, които “имплицират“, “транслират” и парадират с компетенциЙ, създават тенденциЙ. Такива експерти, които говорят за “гардИроб” и имат еди-какво си “В(НА) ПРЕДВИД“! Индивиди, които ще Ви “подарЪт знания” и преподадат “голЯмия урок”…

Не съдя и не цитирам умишлено имената на персоните, пробудили моето възмущение с високите си претенции и нелеп изказ. Вероятно мнозина от тях имат не лоши познания и качества, но в опитите си да бъдат атрактивни, различими и интересни, стигат до нелепи изпълнения. Помнете, че личностите, които са уверени в себе си, не търсят трескаво външното признание!

Криворазбраната експертност

Убедена съм, че гафовете са част от онези “грешки на растежа”. В много случаи, предполагам, тези специалисти са изкарали някои и друг курс, за да получат повече умения и технически познания. Но особено, когато има рязък завой към друга за тях професионална сфера, подобни обучения не са им достатъчни, за да са добри преподаватели. Напористият характер, желанието за “мащабиране”, преднамереният позитивизъм – също. Всеки може да се научи да прави клипчета, но не всеки има качествата да предаде необходимото на публиката по достоен, адекватен, разбираем и респектиращ начин.

Уважавам правото на всеки да сбъдва мечтите си и да се захранва с внимание и стотици възторжени коментари, но отчитайте това – хора на какво ниво ги дават!Призовавам Ви да избирате своите ментори, модни и духовни гурута с не по-малка мъдрост от тази, която очаквате от тях! Попивайте информация, но внимавайте какво допускате в себе си като знания и енергия!

Свържете се още сега с мен, ако прецените, че мога да Ви бъда полезна в посока на по-добро представяне и комуникация – като насоки, или по конкретен проект.

Милена Белчева – Вашият имидж консултант
Имидж Стил Просперитет ©

заглавно изображение с нетърговска цел_pikrepo.com